Konopljino in oljčno olje

Konopljino in olivno olje sta postala nepogrešljiv del zdravega življenja in prehrane.

OLIVNO OLJE ima številne blagodejne učinke na naše zdravje, kot zdravo živilo se ga uporablja v kuhinji, vse pogosteje pa se pojavlja tudi pri negi las in občutljive kože. Ekstra deviško olivno olje je proizvedeno brez toplotne obdelave in kemikalij, zato je pomembno, da uživamo le-tega. Velik odstotek maščob (75 %) v olivnem olju predstavljajo omega-9 maščobne kisline. Tukaj gre za maščobe, ki poskrbijo za dobro razmerje med slabim in dobrim holesterolom. Uživanje olivnega olja znižuje tudi krvni tlak in s tem zagotavlja vitalnost srca. Blagodejni učinki olivnega olja so dokazani tudi pri astmi, artritisu in diabetesu, prav tako pa so številne raziskave pokazale, da olivno olje zmanjša možnost pojava rakavih obolenj.

V kulinariki je olivno olje priznana sestavina in ga cenijo po celem svetu. Večinoma se olivno olje uporablja kot dodatek bogat z antioksidanti in zdravimi maščobami. Uporablja se kot preliv za hladne jedi, lahko pa se ga uporablja tudi ob toplotni obdelavi, saj obdrži vse svoje pozitivne učinke.

Olivno olje vsebuje antioksidante, ki jih potrebuje naša koža. Zunanji vplivi vsakodnevno uničujejo našo kožo, vitamina A in E v olivnem olju pa poskrbita za obnavljanje kožnih celic. Olivno olje je primerno za nego suhe in občutljive kože, saj koža postane po uporabi gladka in čvrsta. Primerno je tudi za namastitev izsušene kože po sončenju, saj učinkovito ohranja vlažnost v koži. Znano je tudi kot pogosta sestavina v pripravkih in maskah za lase. Z njegovo redno uporabo lasje postanejo močnejši in bolj sijoči. Lase si dobro operite s šamponom tako kot ponavadi. Ko končate, lase dobro ožemite in po njihovi dolžini vtrite nekaj kapljic olja. Pustite delovati 5 minut in nato dobro sperite s toplo vodo. Ob redni negi se bodo lasje veliko lažje razčesavali in bodo sijoči.

 

KONOPLJINO OLJE daje asociacijo na prepovedano substanco, a je resnica daleč od tega. Danes velja konopljino olje za čudežno olje, ki ima nešteto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje. Pomembno je, da smo pri nakupovanju pozorni na to, da kupimo kvalitetno konopljino olje. Najbolj znana je uporaba konopljinega olja kot pomoč pri okrevanju pri rakavih boleznih. Vendar ni razloga, da ne bi z uporabo olja začeli že danes, ko ste še zdravi. Vsakodnevna uporaba tega olja omogoča, da naše celice kar najbolje opravljajo svoje delo. Sestavine v tem olju poskrbijo za harmonijo in ravnovesje vseh sistemov v našem telesu. Ne le, da o čudežnih učinkih konopljinega olja pričajo številni posamezniki, narejene so tudi številne preiskave, ki so potrdile pozitivne učinke olja pri številnih boleznih (preprečevanje strjevanja krvi, revma, vnetje mehurja, luskavica, bolezni srca in ožilja, predmenstrualni sindrom in še mnoge druge bolezni). Poleg dokazane pomoči pri boleznih je dokazano, da konopljino olje ob rednem uživanju poskrbi tudi za boljšo rast las, optimalno delovanje možganov, trdne kosti in zdravo kožo.

Redno uživanje konopljinega olja pomeni, da ga dnevno zaužijete 2–3 jedilne žlice. Konopljino olje vsebuje osem esencialnih aminokislin, vitamin E in vitamine B kompleksa. 90 % njegove strukture zajemajo enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline, ki so izrednega pomena v človeški prehrani.

 

Konopljino in olivno olje torej spadata med super živila z nešteto zdravilnimi učinki. V vsakodnevno prehrano in življenje ju lahko brez truda vključite in tako nevede vsak dan v svoje telo vnesete zdrave sestavine in preprečite mnogo bolezni in okužb, poleg tega pa poskrbite še za lep in zdrav zunanji videz.

 

Tjaša Ruparčič 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.