Raznolik žur na Tajskem

Scenic view of the Jade Dragon Snow Mountain and the Moon Embracing Pavilion on the Black Dragon Pool in the Jade Spring Park, Lijiang, Yunnan province, China.
Foto: efired iz iStock

Otoček Koh Phangan je svojevrsten otok na našem planetu. Malo je krajev na svetu, kjer lahko na samotnih peščenih plažah uživate pod palmami na belem pesku, istočasno pa na bližnji plaži ob večerih potekajo nepozabne plesne zabave.

RAZNOLIK ŽUR NA TAJSKEM PRIVABLJA VEDNO VEČ SLOVENCEV

O Tajski je bilo že veliko napisanega, zato bom tokrat preskočil vse znamenitosti, naravne lepote, razne trekinge ter se osredotočil samo na dve žurerski mesti.

Koh Phangan – Full Moon Party

Otoček Koh Phangan je svojevrsten otok na našem planetu. Malo je krajev na svetu, kjer lahko na samotnih peščenih plažah uživate pod palmami na belem pesku, istočasno pa na bližnji plaži ob večerih potekajo nepozabne plesne zabave. Zabava Full Moon Party je prerastla v eno izmed najboljših in najbolj prepoznavnih peščenih zabav na svetu. Prvi Full Moon Party je bil leta 1985 improvizacija v leseni diskoteki ne daleč stran od plaže kot zahvala tridesetim popotnikom. Nato je beseda iz ust do ust razširila zabavo vse do današnje razsežnosti.

Haad Rin je dom Full Moon Party scene. Glavno mesto je v bistvu nekaj prašnih ulic, ki vodijo na plažo, kjer je največja koncentracija barov in prav to je center najbolj razburljivega nočnega življenja. Na plaži je postavljenih več kot 12 velikih zvočnih sistemov, ki tečejo po dolžini Haad Rin plaže, iz katerih doni glasna dance glasba. Ti sistemi skrbijo za 10.000 do 15.000 žurerjev v nizki sezoni, od 15.000 do 30.000 v visoki sezoni (Full Moon Party) ter tudi do 50.000 v času novoletne Full Moon zabave. Tej prehodni množici žurerjev, tem divjim raziskovalcem „Lune“, ki so pristali na tem party planetu, nekaj zelo nadarjenih DJ-jev iz zvočnikov predaja svoje izdelke. Tam se vse odvija v znamenju Lune. Luna v kakršnem koli stanju je le izgovor, da se na dan privlečejo goreče palice, ki jih profesionalni fantje neustavljivo vrtijo vse tja do jutra. Naj bo polna luna, mlaj ali le eden od krajcev – na plaži vedno poteka nora zabava. Večinoma elektronska glasba maje razgreta telesa, poslikate se lahko z neonskimi barvami, skačete preko ognjene kolebnice, pijačo pa si privoščite iz majhnih pisanih veder. Otok živi skozi vso leto, tja se zgrinja mladina z vsega sveta le zaradi enega razloga – zabave. Vsak večer, najbolj pa seveda ob polni luni, se plaža prelevi v pravo elektronsko meko. Priznani DJ-ji vrtijo ploščke in zabavajo množico zabave željnih fantov in deklet, ki preplešejo noč in prespijo dan. Nedvomno je to otok neskončne in neprestane zabave, kjer po nekaj zvrnjenih bucketih vsak postane eno z dogajanjem.

 

Pattaya

Zakaj priporočam Pattayo za žur? Zato, ker so ljudje tam še vedno prijazni, kar za prestolnico Bangkok žal ne morem trditi, zato, ker ponuja raznovrstno zabavo, ker so diskoteke in klubi skoncentrirani na kupu ter seveda tudi zaradi plaže, saj se Pattaya nahaja ob morju. Že res, da je v Pattayi najbolj skoncentriran seks turizem, vendar to še zdaleč ne sme biti glavni razlog za obisk tega mesta. Naj samo naštejem nekaj diskotek: Bamboo Entertainment, Gulliver’s Walking Street, CandyShop, Lucifer, The Pier, Marine Disco, Play Club, The Blues Factory, Marina Wave, Disco Club, Irany, Torus, Tipsy, Flexx Club, Marine Yensabai, LimaLima … Najboljša dva kluba, ki izstopata, pa sta nedvomno Mixx in Insomnia.

Vroča, polna testosterona, hedonistična, počitniško odprta Pattaya privablja turiste že skoraj štiri desetletja in ne kaže nobenih znakov upočasnjevanja. Če so desetletje nazaj tam prevladovali Nemci in Angleži, so danes bolj na pohodu turisti iz Rusije, Vzhodne Evrope ter Indije. Ti najraje „štempljajo“ svoje potne liste z romanco v Aziji, njihov glavni cilj je „mesto greha“.

Igralci v Pattayi se sicer redno menjavajo, vendar kulise in dogajanje ostaja enako. Ko se zmrači, se Pattaya obiskovalcem prikaže z vsem svojim bliščem. Pattaya je mesto, ki je pokonci dolgo v noč, tudi prebuja se prej kot večina mest, saj premore nešteto dejavnosti in zanimivosti za popravek dnevno-nočnega ravnotežja. Mesto ponuja zelo razgibano nočno življenje. Ni poznano samo po najrazličnejših predstavah, najbolj obiskane so glamurozne ladyboy predstave (transvestit showi), ogromno je tudi klubov in diskotek za vse starosti. Starost je v bistvu zelo nepoznana beseda v Aziji, še posebej to velja za Tajsko. Pattaya je zares ena velika party cona, še posebej od ulice Soi 13 do Soi 16 na jugu Pattaye. Razvpita slavna ulica „Walking Street“ je dom številnih go-go barov, diskotek, klubov ter tako imenovanih beer-barov, ki med seboj tekmujejo za pozornost turistov. Če vas ne navdušuje opazovanje in spoznavanje promiskuitetnih deklet (ali dečkov), vas bo zaposlilo plesanje in popivanje ob živi glasbi ali v diskoteki. Pattaya premore veliko zaprtih barov, ima pa tudi več kot tisoč odprtih zunanjih beer-barov. Zunanji bar je navadno opremljen z vsaj 5 do 7 hostesami, ki naredijo vse, da pridobijo vašo pozornost in vas spravijo na svoje barske stole. „Hello welcome“ je najbolj uporabljena „pattayska“ fraza, ki jo boste tam pogosto slišali.

Drug zaliv, drug del mesta Pattaye je malce bolj umirjen in se imenuje Jomtien. To je tudi dom prijatelja Marjana iz Slovenije, pri katerem sva bila z Žanom na obisku. Med sprehodom po ulicah je „Hey Mario“ slišati skoraj iz vsakega bara, masažnega salona, trgovine in restavracije. Takoj ti postane jasno, da je Marjan tam zelo priljubljen in da ga pozna že polovica Jomtiena. Ob prihodu na Tajsko je Marjan bival v Pattaya city, kjer je vodil svoj Guesthouse LANNA. Ker se je želel umakniti v malce bolj umirjeno okolje, je Guesthouse prodal drugim Slovencem, za katerega so do nedavnega skrbeli Bogdan, Blaž in Nataša. Če bi radi večji luksuz in malce bolj umirjeno sceno, lahko za vas poskrbi glavni Slovenec v Pattayi, Mr. Mario, ki vam lahko priskrbi stanovanja za „long ali short time“ v Gallery Condominium na ulici Soi 8 na Jomtienu. V celoti opremljena stanovanja različnih velikosti se nahajajo v enakem kompleksu Gallery, na vrhu katerega je velik bazen, ob katerem si lahko privoščite „svojo privatno zabavo“. Ker v ta kraj prihaja vedno več Slovencev, ki ostajajo tam tudi dalj časa, je Marjan prevzel povezovalno funkcijo, saj se je lotil organiziranja mesta za druženje Slovencev, na katerem bo igral tudi slovenski ansambel.

Bi grešili? Pattaya je zagotovo svetovno središče greha. Obmorsko mesto z dolgimi peščenimi plažami leži 170 kilometrov jugovzhodno od Bangkoka. Če hrepenite po vročih plažah in zabavah, ki se nikoli ne končajo, potem je Pattaya prava izbira za vas. Če boste tam s pridihom zaupanja in ščepcem avanture, se vam zna hitro zgoditi, da vam bo Pattaya „zlezla pod kožo“ in se ji ne boste mogli več upreti. Prav hitro se vam zna zgoditi, da jo boste pogrešali že takoj ob odhodu, ko boste stopali na letalo.

Darin Geržina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.