Kontracepcija, da ali ne?

Oral contraceptive pill on pharmacy counter with colorful pills strips background.
Foto: areeya_ann iz iStock

Danes živimo v razvitem svetu, v katerem je možnost načrtovanja družine med pomembnejšimi življenjskimi stvarmi.

S kontracepcijo se v sodobnem svetu sreča prav vsak, ki želi nadzorovati in imeti urejeno življenje brez nepredvidljivih presenečenj. Kljub vsem pozitivnim lastnostim, ki jih lahko predpišemo kontracepciji, pa se moramo zavedati, da ni vsaka oblika najboljša in ni vsaka vrsta kontracepcije primerna za vsakega.

Prava izbira = nujna

Na tržišču je kar nekaj oblik kontracepcije. Skupaj z ginekologom se je potrebno odkrito pogovoriti in odločiti za najustreznejšo obliko, ki je primerna vam oz. vašemu zdravstvenemu stanju. To pa vsekakor ni le ženska »zadeva«. Tudi partner mora prevzeti odgovornost, saj gre za skupno odločitev in skupno načrtovanje oz. kontroliranje nosečnosti. Res je, da se večina kontracepcij nanaša na žensko, toda obstajajo tudi vsaj tri moške kontracepcije – kondom, moška hormonska injekcija in sterilizacija.

Metode kontracepcije
Izbiramo lahko med hormonskimi metodami, kamor sodijo kombinirane tabletke, nožnični prstan, obliž, kontracepcijska injekcija, mini tabletke ter nujna kontracepcija. Če se odločite za hormonsko kontracepcijo, morate zdravniku povedati za vsa morebitna nagnjenja k različnim boleznim, seveda pa ta kontracepcija ne ščiti pred spolnimi boleznimi, zato je primerna le, če imate stalnega spolnega partnerja.
Druga metoda je znotrajmaternična oblika kontracepcije. Vanjo štejemo hormonski in maternični vložek. Njena prednost je predvsem ta, da deluje nekoliko daljši čas kot hormonske metode, saj to obliko kontracepcije lahko uporabljamo kar 10 let.
Naslednje pa so pregradne metode in so mnogo manj varne kot hormonske in znotrajmaternične oblike. Mednje štejemo kondom, ki je sicer tudi edina metoda, ki ob pravilni uporabi ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami. V to skupino pa sodita še diafragma, ki jo uporabljamo skupaj s spermicidom za večjo varnost, ter sterilizacija, ki je lahko ženska ali moška. Zakonodaja v Sloveniji omogoča sterilizacijo po 35. letu starosti in ob posvetu specialista.
Obstajata pa tudi dve posebni metodi, ki ne sodita v nobeno izmed omenjenih skupin. To sta naravno načrtovanje družine ter prekinjen spolni odnos. Med naravne metode sodijo koledarska metoda, merjenje bazalne temperature ter opazovanje ovulacije sluzi. Tudi prekinjen spolni odnos je oblika kontracepcije, vendar se moramo zavedati, da je zelo nezanesljiva.

Posledice kontracepcije
Zadnje čase se vedno bolj porajajo vprašanja, ali je kontracepcija zdrava. Kakšne so njene posledice? Ali je uporaba kontracepcije zares lahko razlog za neplodnost? Že veliko deklet je s tem namenom prenehalo z uporabo tabletk, ki so danes najbolj razširjena oblika kontracepcije. Mnenja strokovnjakov se razlikujejo, prav vsi pa so si enotni, da je maternični vložek veliko nevarnejša vrsta kontracepcije kot kontracepcijske tabletke. Vsaka kontracepcija torej ni primerna za vsakega človeka, zato se je potrebno predhodno dobro posvetovati z ginekologinjo, s katero boste našli primerno in zdravo, neškodljivo obliko zaščite.

Tabletke so danes najbolj razširjena oblika kontracepcije. Na tržišču so od leta 1956 ter spadajo med zagotovo najbolj raziskano obliko zdravil. Če je ženska zdrava, je uporaba le-teh nerizična, problemi pa se pojavijo, če je oseba slabega, šibkega zdravja, poleg tega pa zraven jemlje še kakšna druga zdravila. Prav zaradi tega ginekologi s temi zdravili ravnajo previdno, konec koncev previdnost ni odveč, saj to zares niso bomboni.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.