Pameten kredit v študentskih letih

V času gospodarske krize nas je večina občutila, kako hitro se lahko znajdemo v situaciji, v kateri se lahko zanesemo le na kredit.

Ker pa s posojili ni »heca«, moramo dobro pretehtati vse možnosti in se po tehtnem razmisleku odločiti za pameten kredit.

Osnove kredita
Kredit pomeni, da si od banke sposodimo določeno vsoto denarja, ki jo moramo v določenem času tej instituciji tudi vrniti, hkrati pa banki ves čas plačujemo obresti. V bankah nudijo občanom stanovanjske kredite, potrošniške kredite, premostitvene kredite, študentske kredite idr. Z najetjem teh pa si občan lahko takoj uresniči cilje in želje, ob čemer mora sprejeti dejstvo, da bo za kredit plačeval obresti.

Obrestna mera

Višina obrestne mere je odvisna od vrste in ročnosti kredita ter tudi od posamezne banke. Alenka Tičar iz Gorenjske banke d. d., Kranj, nam je posredovala primer informativnega izračuna za študentski kredit v višini 2.000,00 EUR z odplačilno dobo 12 mesecev.

Informativni izračun
Doba vračanja kredita: 12 mesecev
Znesek: 2.000,00 EUR
Mesečni priliv: 743,62 EUR
Višina mesečne obremenitve: 171,35 EUR
Stroški odobritve kredita: 6,00 EUR
Stroški vodenja kredita: 0 EUR
Stroški zavarovanja kredita: 0 EUR
Interkalarne obresti: 6,47 EUR
Letna efektivna obrestna mera: 5,83 %
Nominalna obrestna mera: 5,15 %
Skupni znesek, ki ga plača kreditojemalec: 2.069,01 EUR

Pri Gorenjski banki d. d., Kranj, imajo v svoji kreditni ponudbi študentske kredite z ugodno obrestno mero in nizkimi stroški odobritve kredita, banka pa ima s posameznimi visokošolskimi ustanovami sklenjene pogodbe o medsebojnem poslovnem sodelovanju, kjer so pogoji kreditiranja za študente še ugodnejši.

O značilnostih, dobi odplačevanja in možnostih študentskega kredita smo povprašali tudi v Sparkasse d. d. »Potrošniški kredit je kratkoročen kredit, doba odplačevanja pa se giblje nekje med 6 mesecev in 6 let. Pogoj za pridobitev kredita v primeru, da ste študent, so redni mesečni prilivi na transakcijski račun (zadnjih 12 mesecev), potrdilo študentskega servisa o prilivih oz. potrdilo iz matične banke. Kredit se zavaruje s porokom, ki je zaposlen za nedoločen čas in je državljan Republike Slovenije,« so dodali v Sparkasse d. d.

Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.