Leče

Ali ste vedeli, da vedno več ljudi nosi leče? Le te so vedno bolj priljubljene. Z njimi lahko uživamo v športnih aktivnostih in drugih dejavnostih, ne da bi nas pri tem ovirala očala.

Gre za neviden pripomoček za gledanje. Leče so nameščene neposredno na roženico. Po vsem svetu jih nosi približno 77 milijonov ljudi. Leče so prilagojene vsakemu posamezniku. Izbira je odvisna od vrste napake ter od količine in kakovosti solzne tekočine.

Izbiramo lahko med mehkimi in trdimi kontaktnimi lečami. Mehke leče so izdelane iz mehke plastične mase in so večje, da lahko prekrijejo celotno roženico. Vsebujejo tudi veliko veliko vode, so prožne in prepuščajo veliko kisika. Oko se nanje hitro privadi. Glede na čas nošnje pa jih delimo kratkotrajne in dolgotrajne mehke leče. Kratkotrajne so lahko dnevne, 14 dnevne, mesečne in letne. Dolgotrajne pa so  lahko enoletne ali dvoletne. Poznamo pa tudi trde in poltrde kontaktne leče. Te so izdelane iz čvrste plastike in so razmeroma trpežne. Nekateri se zelo težko navadijo nanje ali pa jih sploh ne prenašajo. Ker je premer por na lečah zelo majhen, se na njih nabere zelo le malo odpadnih delcev iz očesa.

Pri nakupu leč je pomembno, da se držimo tega kar nam je predpisal zdravnik in uporabljamo le predpisane kontaktne leče.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.