Mačji meseci: da mačkov ni več, damo jajčka preč

Mačke
Mačke

Ko leto počasi prehaja v toplejše mesece in smo bolj živahni, so živahni tudi drugi. To so naši štirinožni prijatelji, na katere moramo biti še bolj pozorni, saj jih pod nadzorom nimamo čisto vsake sekunde dneva, kaj šele noči. Tako moramo razmisliti o kastraciji in sterilizaciji, da ne pride do neželenih dogodkov, ki bi nam popestrili življenje v naslednjih mesecih. Pri tem mislimo na mladičke in dretje, do katerega pride v času gonitve.

Kastracija

Mucki se pogosto potepajo več dni zapored. Zelo radi se tudi pretepajo in tako končajo s hujšimi ranami. Spolno dozorijo med šestim in devetim mesecem starosti. Po posegu mucek ne bo agresiven, ne bo se potepal in tako ne bo dobil poškodb. Prav tako ne bo markiral.

Sterilizacija

Mačke spolno dozorijo po 5. mesecu starosti in imajo lahko vsako leto štiri legla, v katerih skotijo do 6 mladičev. Mačke v tem obdobju glasno mijavkajo in zavijajo. Veliko bolj so razdražljive, pogosteje urinirajo (urin ima izrazitejši vonj) in uhajajo od doma. Po operativnem posegu ni gonitve in neprijetnih vedenjskih vzorcev. Zmanjša se možnost zdravstvenih težav, kot so vnetje maternice, tumor mlečne žleze, tumor maternice ali jajčnikov in infekcije, ki se prenašajo s spolnim kontaktom.

Pogovor z veterinarjem

Za vsa vprašanja ali skrbi, ki jih imaš glede operativnih posegov, se posvetuj z veterinarjem. Če imaš pri tem kakršne koli moralne zadržke, je najbolje, če se pred tem pogovoriš s seboj. Lažje je oditi do veterinarja na poseg, kot pa imeti doma dodatnih 12 mladičkov in za njih iskati lastnika. Cene kastracij se gibljejo od 30 € navzgor. Cene sterilizacij pa so malo dražje, saj je tudi poseg malo bolj zahteven. Za sterilizacijo boš tako odštel najmanj 50 €.

Žiga Kastelic
Žiga Kastelic

Novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (4 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.