#KajBomoPočeliAvgusta oziroma kdaj bo konec epidemije koronavirusa?

jack russell dog surfing on a wave , on ocean sea on summer vacation holidays, with cool sunglasses and flower chain
Foto: damedeeso iz iStock

Morje, brezskrbno poležavanje na plaži ali učenje za izpite? Te zanima, kaj boš počel avgusta? Epidemija covida-19 je marsikomu prekrižala poletne načrte, povzročila pa je tudi zdravstveno, socialno in gospodarsko škodo po vsem svetu. Počasi se že vsi spogledujemo s poletnimi meseci in upamo na čimprejšnji konec epidemije. In tako je nastala ideja o projektu #KajBomoPočeliAvgusta.

Projekt #KajBomoPočeliAvgusta je ustvarila ekipa matematikov in podatkovnih analitikov Univerze v Mariboru, ki je na vprašanje odgovorila z metodo ponovnega vzorčenja. Hkrati pa je ekipa raziskala tudi vprašanje, kako lahko obdobje epidemije skrajšamo in za koliko.

Matematiki in podatkovni analitiki scenarijsko analizo obnovijo vsak petek na podlagi podatkov, zaznanih do četrtka. Z metodo vsak petek predvidijo tri scenarije razvoja epidemije v prihajajočem tednu: realistični scenarij, optimistični scenarij in pesimistični scenarij. Na podlagi teh scenarijev z uporabo metode ponovnega vzorčenja ocenijo 95 % interval zaupanja, kdaj bo epidemije konec.

Animirana petkova napoved razvoja epidemije v Sloveniji, 17.4.2020

Torej, kaj bomo počeli avgusta? To je odvisno predvsem od nas in od našega obnašanja. Bolj odgovorni kot bomo v svojih dejanjih, bolj verjetno je, da bomo avgusta uživali na morju.

Prejšnji članekPrve slike najbolj pričakovanega filma leta
Naslednji članekMačji meseci: da mačkov ni več, damo jajčka preč

4 KOMENTARJI

  1. Junija 2021 si želim iti ponoči ven in biti zunaj do 3 ponoči ali bo že takrat to mogoče, da bo konec epidemije? Ali se bo takrat, če se bo nadaljevalo bilo mogoče za eno osebo, ki lahko gre celo na pregled in dokaže, da je negativen na corona19 in, da zunaj lahko nosi tudi masko, dalo dobiti dovolilnico za eno osebo, da je ponoči zunaj do 2 ure? Živim s starši in zato, ker nimam sreče, da bi živel sam včasih rad grem ponoči ven, ker me to pomirja. Mislim pa, da, če je en ponoči zunaj zato še ne bo najhujše se vam ne zdi?

    • Kako bo čez pol leta, ne more napovedati nihče. Prihajajo pa že nove, hujše mutirane verzije koronavirusa, torej se še ne bo kmalu zaključilo.

      Ukrepi, kot je policijska ura, so tu, ker ljudje še vedno ne jemljejo pandemije resno in se ne držijo priporočil. Pri takšnih ukrepih pa ne sme biti izjem. Če veljajo za vse, morajo tudi zate. Oziroma, če si lahko izjema ti, so lahko tudi vsi drugi in potem je ukrep brezpredmeten.

  2. Mene pa bolj zanima kdaj bo konec te policijske ure in kdaj bomo tudi ponoči lahko bili neomejeno zunaj?

    • Predvidevamo lahko, da se bodo ukrepi samo zaostrovali, dokler ne pride do drastičnega padca novih okužb. To pa se lahko vleče od 1 mesec do pol leta.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.