Prve slike najbolj pričakovanega filma leta

Konec decembra je napovedan izid filma Dune: Peščeni planet. Posnet je po knjižni uspešnici Franka Herberta, ki je izšla leta 1965. Knjiga je velikokrat omenjena kot eno izmed najbolj pomembnih znanstveno fantastičnih del v zgodovini. Prekrasen svet, ki ga je nekoč že skušal upodobiti režiser David Lynch, a mu to ni zelo dobro uspelo. Zdaj pa je vajeti filma prevzel režiser Denis Villeneuve in nam postregel s prvimi slikami najbolj pričakovanega filma leta.

Igralska zasedba

Vsem tistim na slikam se bodo pridružili še Javier Bardem, Dave Bautista, Stellan Skaarsgard in Charlotte Rampling. Režiser filma je Denis Villeneuve, poznan kot režiser filmov Prihod (Arrival) in Blade Runner 2049, ki sta fantastična filma tako po izgledu kot tudi po zgodbi sami. Scenarij je napisal Eric Roth, ki je zaslužen za filme Forrest Gump, Munchen, Nenavadni primer Benjamina Buttona in Zvezda je rojena (A star is born). Pri tem mu je pomagal režiser in še ko-scenarist Jon Spaihts, ki je napisal scenarije za filme Najtemnejša ura (The darkest hour), Prometej, Potniki (Passengers) in Doktor Strange.

Posneto po knjigi

Avtor Frank Herbert je napisal knjigo Dune, tej pa je sledilo še pet nadaljevanj, ki skupaj tvorijo serijo Dune. Prvi del serije je bil prodan v več kot 20 milijonih izvodih in ga mnogi štejejo za enega najbolj pomembnih del v žanru ZF. Slovenija je konec leta 2018 dobila prekrasen prevod Peščenega planeta. Eno najlepših in najboljših knjig je prav tako fenomenalno prevedel Igor Harb. Knjigo si lahko na kratko prelistaš in ogledaš na spletni strani založbe Sanje. Lani smo dobili še prevod drugega dela v seriji, ki ga je prav tako odlično prevedel Matjaž Juričak. V prihodnjih dneh pa lahko pričakuješ daljšo recenzijo obeh knjig na našem portalu.

Dune Peščeni planet
Dune Peščeni planet

Zanimivosti o prihajajočem filmu

  • Film bo v dveh delih, saj je bila taka želja režiserja.
  • Film bo uglasbil skladatelj Hans Zimmer, ki je velik oboževalec knjig.
  • Izid filma je napovedan za 18. december 2020.
  • Film je bil v nastajanju že več kot 7 let.
  • Filmu bo sledilo vsaj eno nadaljevanje, ki pa bo še vedno del prve knjige.
  • Istočasno bo HBO izdal serijo, ki se dogaja nekaj let pred knjigo.
  • Serija se bo imenovala Dune: The Sisterhood.
  • Podjetje Funcom se dogovarja z WB za izdajo računalniških iger Dune.

Da ne bo ostalo le pri upanju

Kot velik oboževalec filmov in knjig bo 18. december dan, ko si bom (če bo vse po sreči) ogledal Dune. Čeprav sta zgodba in samo delo nekaj, kar velja za skoraj nemogočo priredbo, imam veliko upanja v vse vpletene. Igralska zasedba je izjemno talentirana, o režiserju govorijo njegovi filmi dovolj, scenarista sta fantastična pripovedovalca in temu dodajmo še glasbo verjetno največjega filmskega skladatelja vseh časov. Vsekakor držim pesti, da bo film dober in uspešen. Da pa je priredba nemogoča so govorili tudi za knjigi Gospodar prstanov in Pijevo življenje. In videli smo, kako se je to izteklo.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSabina Štrubelj: »Če želite pisati, pišite.«
Naslednji članek#KajBomoPočeliAvgusta oziroma kdaj bo konec epidemije koronavirusa?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.