Maska ali vizir za zaščito pred covid-19: Kaj deluje bolje?

Nekateri nosijo vizir, drugi zaščitne maske, redki pa celo oboje. Za nekaj časa, daljne pomladi 2020, je bila v salonih obvezna uporaba vizirja in zaščitne maske. Bo kmalu spet tako? Pri tem se poraja vprašanje: kaj deluje bolje – vizir ali maska?

Vizir: ja ali ne?

Vizir je zelo primeren za predavanje na primer na fakulteti, saj omogoča lažje govorjenje za dalj časa. Na NIJZ sicer pravijo, da je vizir le dopolnilo maski, saj dihala slabo ščiti. Vizir tako bolj kot ne ščiti samo oči, če pride do bližnjega stika. Vizir naj bi se uporabljalo torej kot dopolnilo maski, saj ne vizir in ne plastična prozorna maska ne moreta nadomestiti vloge klasične maske.

Higiena vizirja

Vizir je prav tako kot na primer pralno masko treba čistiti. Vizir je najbolje, če obrišemo z alkoholnim razkužilom ali alkoholnim robčkom. To naj bi po vsaki stranki naredili v frizerskih ali kozmetičnih salonih.

Se splača investirati v vizir?

Če delaš s strankami in si v nenehnem stiku z njimi, potem bi morda moral razmisliti o uporabi vizirja za dodatno zaščito za predel oči. Ker pa vizir nikakor ne more nadomestiti nošenja zaščitne maske, ga za vsakdanja opravila ne potrebuješ. Nosi masko, razkužuj in umivaj si roke ter vzdržuj varnostno razdaljo – slednji ukrepi so še vedno najučinkovitejši za preprečevanje širjenja okužbe.

Prejšnji članekDo tiskanja organov je še dolga pot, zato darovanje ostaja še kako pomembno
Naslednji članekOcena filma: Gmajna

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.