Do tiskanja organov je še dolga pot, zato darovanje ostaja še kako pomembno

Največja težava transplantacijskih programov povsod po svetu že vrsto let ostaja enaka: pomanjkanje organov. V Sloveniji tako številka 20 darovalcev na milijon prebivalcev že dalj časa stagnira, medtem ko potrebe po organih naraščajo, je na spletnem seminarju v organizaciji družbe Astellas Pharma poudaril Andrej Gadžijev, dr. med., pomočnik direktorice za strokovno-medicinske zadeve na Slovenija Transplant. Na pomanjkanje organov pa opozarja tudi kampanja »Kaj vas spodbudi k darovanju?«, o kateri lahko več izveste na uradni spletni strani Postani darovalec ter na njihovi Facebook strani ali YouTube kanalu.

Delno to težavo uspešno rešujejo z vključenostjo v Eurotransplant, organizacijo, ki združuje transplantacijske centre, laboratorije in donorske bolnišnice iz osmih evropskih držav članic in zagotavlja izmenjavo prepotrebnih organov med Slovenijo in tujino. So pa strokovnjaki, soočeni z zapiranjem meja zaradi pandemije covida-19, začeli razmišljati tudi o drugih virih organov. Tako doc. dr. Blaž Trotovšek, dr. med., vodja programa za presaditev jeter in trebušne slinavke, UKC Ljubljana, pravi, da bi do dodatnih organov lahko prišli z ureditvijo darovanja po srčni smrti. Druga možnost je zbiranje organov živih darovalcev, še posebej ledvic, omenja  vodja centra za transplantacijo ledvic s Kliničnega oddelka za nefrologijo, UKC Ljubljana, prof. dr. Miha Arnol, dr. med..

Vsi prisotni strokovnjaki pa so si bili enotni, da bi veljajo skušati spremeniti zakonodajo in uvesti t.i. »opt-out« sistem. V skladu s tem je vsak prebivalec avtomatično darovalec, razen, če se za časa življenja opredeli drugače.

Si pa znanost ogromno obeta od razvijajočih se novih tehnologij. Tako pri presajanju ledvic uspešno uporabljajo sisteme za strojno perfuzijo, s pomočjo katerih so letos v času epidemije delovanje presajenih ledvic celo izboljšali. Medtem ko bolnike z odpovedjo srca uspešno zdravijo z  regenerativno medicino. »Matične celice pri bolnikih s srčnim popuščanjem kažejo dobre rezultate,« je zadovoljen vodja programa za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca na Kliničnem oddelku za kardiologijo, UKC Ljubljana, prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med.. Kar se pa 3D-tiskanja organov tiče, Trotovšek verjame, da »do njega najverjetneje ne bo prišlo še vsaj 30, če ne celo 50 let.«

Zato darovanje organov zaenkrat še naprej ostaja izjemno pomembno. Gadžijev je slovenski javnosti hvaležen, ker je spomladi vestno upoštevala varnostne ukrepe in tako preprečila, da bi transplantacijski program zastal. Iz istega razloga si želi, da bi družba tudi v prihodnje ravnala odgovorno. Prav tako si želi, da bi se v register vpisalo čim več ljudi: le tako bomo lahko namreč še naprej uspešno ohranjali življenja.

Kako postanete darovalec

Če želite postati darovalec, se osebno zglasite na Zavodu Republike Slovenija za presaditve organov in tkiv – Slovenija Transplant ali na enem od njihovih pooblaščenih mest po Sloveniji. Prijavo pa lahko opravite tudi elektronsko prek spletnega mesta eUprava.

Če se boste prijavili osebno, s seboj prinesite osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja ter pred pooblaščeno osebo izpolnite pristopno izjavo darovalca. V kolikor se boste prijavljali prek spleta, potrebujete veljavno spletno digitalno potrdilo, izdano v Sloveniji.

Za darovanje delov telesa po smrti se lahko za časa življenja opredelite, če ste dopolnili 15 let (mlajši pa le s privolitvijo zakonitega zastopnika).

Vpogled v elektronsko zbirko podatkov je omogočen le pooblaščenim zdravnikom po posameznikovi smrti.

Svojo opredelitev lahko pri pooblaščenih osebah Eurotransplanta Slovenije kadarkoli prekličete, ali pa to storite sami v primeru elektronske opredelitve.

Več informacij o darovanju organov najdete na:

Spletna stran: www.postanidarovalec.si,
Facebook: https://www.facebook.com/postanidarovalec/,
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCbaZo63j_UCD87eGmt511Mw/featured?pbjreload=101

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.