Menstruacija skozi zgodovino

Menstruacija je del naših življenj, pogosto sicer malce prikrita, ker še vedno velja za tabu temo (zakaj že?). Dejstvo pa je, da je menstruacija nekaj popolnega normalnega in brez nje človeštvo ne bi obstajalo. Skozi zgodovino je o tej ženski »težavi« veljalo kar nekaj mitov, ki so se v določeni meri ohranili do danes.

Kolikokrat si slišala naslednje besede od skrbnega fanta: »Si bolna?« Ne, nisem bolna. Menstruacija ni bolezen. In če sem tečna, preden jo dobim, to še ne pomeni, da me moraš zapreti v sobo. Hormoni pač naredijo svoje in verjemi, meni tudi ni fino, ko me vse boli in bi najraje pojedla tri kilograme čokolade.

Ženska si v usta baše čokoladne bonbone

O menstruaciji pa pred 20. stoletjem niso veliko vedeli. Do 19. stoletja niti niso vedeli, da je menstruacija povezava z ovulacijo. Ljudje so verjeli, da morajo ženske krvaveti, zato da bi ohladile svojo čustveno in histerično naravo. Obstaja pa še nekaj zanimivih (in tudi nekaj ogabnih) dejstev o menstruaciji.

V Antičnem Rimu so verjeli, da so ženske, ki imajo menstruacijo, v bistvu temne čarovnice

Ženske naj bi bile sposobne ustaviti točo, viharje in strele. Zmožne naj bi bile tudi uničiti pridelke. Prav tako naj bi bile sposobne ubiti čebele, zatemniti ogledala in onesposobiti orožje zgolj s pogledom.

Zlobna čarovnica

Stari Egipčani so uporabljali zmehčan papirus kot tampone

Stari Grki pa so tampone izdelovali iz kosov lesa, ki so bili oblečeni v gazo. Te so uporabljali tudi za kontracepcijo. Rimljanke pa so nosile vložke in tampone, narejene iz volne.

Srednjeveški Evropejci so zažigali krastače, da bi olajšali močan tok

Recept je precej preprost – najdi krastačo, zažgi jo v loncu in potem nosi pepel v vrečki blizu tvojega mednožja.

Francozi so verjeli, da seks med menstruacijo vodi v rojstvo pošasti

Med menstruacijo se moraš pač vzdržati, če ne želiš roditi nečesa ogabnega, smrdečega in zlobnega. Logično, kajne?

Pošast renči

Srednjeveški Evropejci so verjeli, da menstrualna kri lahko ozdravi gobavost

Tako je verjela nuna Hildegard von Bingen, ki je objavila medicinske tekste. Drugi so verjeli, da seks z žensko, ki ima menstruacijo, lahko povzroči razpad moškega uda, medtem ko pitje menstrualne krvi povzroča gobavost. Tako da si moral pač preizkusiti svojo srečo.

Menstrualna kri naj bi bila afrodiziak

Na žalost nekaj ljudi še vedno verjame v to. Afriška folk čarovnija Hoodoo svetuje, da če skodelico kave začiniš s svojo menstrualno krvjo, se bo fant, ki jo spije, zaljubil vate. V drugih kulturah naj bi menstrualna kri imela čarobne lastnosti. V Hong Kongu je indonezijska služkinja dodala svojo menstrualno kri v šefovo hrano, da bi izboljšala njuno razmerje. Spojler: ni ga.

Moški pije kavo in uživa ob njej

Prva svetovna vojna je revolucionirala vložke

Francoske medicinske sestre so ugotovile, da obliži iz celuloze za enkratno uporabo, ki so jih uporabile na ranjenih vojakih, boljše vpijejo kri kot bombaž. Zato so jih začele uporabljati med menstruacijo. Številne znamke vložkov za enkratno uporabo so začele uporabljati podobne materiale in do leta 1921 so postale vse bolj priljubljene. Vložke pa so morale uporabljati skupaj s tem …

Med leti 1890 in 1970 so zahodne ženske nosile čudne zadevščine

Pred 20. stoletjem je večina zahodnih žensk verjetno nosila neke doma narejene vložke pod svojimi oblačili. Njihov menstrualni pas je postal norma – gre za elastične trakove z debelimi bombažnimi vložki, ki so jih lahko pripele nanje. Šele v sedemdesetih letih so postali dostopni samolepljivi vložki.

Ameriški zdravnik je izumil moderni tampon

Leta 1929 je zdravnik Earle Haas izumil tampon iz bombaža. Prvi tamponi so bili narejeni s šivalnim strojem in kompresijskim strojem.

Nekatere ženske so svoje menstruacije preživele v menstrualnih kočah

Nekje je to še vedno praksa. V Nepalu so na primer številne ženske še vedno poslane v majhne koče, čeprav so to prepovedali že leta 2005. To je namreč del hindijske tradicije chaupadi, ki verjame, da so ženske med menstruacijo nečiste, zato se morajo izolirati.

Ženska pravi fuj.

Urednica revije Študent

VIRMetro
Prejšnji članekMaskne: kaj so in kako se jih znebiti?
Naslednji članekPrenovljena Supernova napoveduje 800 novih delovnih mest in nove poslovne priložnosti

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.