Maskne: kaj so in kako se jih znebiti?

Maskne so problem, s katerim se srečuje vedno več ljudi – in ne nujno samo najstnikov. Kajti maskne lahko »prizadanejo« vsakogar. Še posebej z začetkom novega šolskega in študijskega leta pa bomo kmalu vsi podvrženi tej nadlogi. Pa poglejmo, za kaj pravzaprav gre.

Kaj so in zakaj nastanejo?

purple and black round textileMaskne so akne, ki jih povzroča nošenje zaščitne maske za obraz. Maskne nastanejo zaradi trenja med kožo in tkanino (masko), kar na koži povzroča poškodbe kožne bariere, poškodovana kožna bariera pa pomeni, da smo bolj dovzetni za vnos bakterij v notranje plasti kože in tako za nastanek aken. Ker pa je pod masko tudi zelo toplo, se bakterije razmnožujejo še hitreje, k temu pa pripomore tudi vlaga. Bakterije za razmnoževanje namreč potrebujejo prav ti dve stvari – toploto in vlago. In maska jim nudi čudovito okolje za nagajanje tebi. Pa še en krivec je pomemben za nastanek aken – in to je pomanjkanje kisika. Velika količina kisika namreč ubija bakterije, če pa kisika ni – ja, uganil si – bakterije veselo vstopajo v tvojo kožno bariero in povzročajo akne.

Kako jih preprečiti?

Ampak kljub temu da bakterijam z nošenjem maske ustvarjamo idealne pogoje za razmnoževanje, lahko vsaj malo vplivamo na maskne s tem, da delujemo preventivno in jih poizkušamo preprečiti.

woman with yellow and white face mask
Uporabi masko za večkratno uporabo.

Maskne lahko preprečiš tako, da redno menjaš masko. To ne pomeni, da jo zamenjaš na dva tedna. To pomeni, da vedno uporabiš čisto masko. Ja, drage so in potratne – zdaj imaš še en razlog, da kupiš masko za večkratno uporabo in jo redno pereš. Prav tako pomaga, če pod masko ne nosiš ličil, še posebej pudra. Ličila namreč ustvarijo na koži še dodatno plast, ki povzroča, da koža ne more dihati.

Pomembno (ali celo najpomembnejše) je pa čiščenje kože. Takoj ko prideš domov si obraz operi, najbolje je, da za umivanje obraza uporabiš metodo dvojnega čiščenja. Za dodaten korak v tvoji negi kože pa lahko uporabiš kemični piling, ki bo odluščil povrhnjo plast tvoje kože in tako pripomogel k čiščenju por.

assorted-color fragrance bottle photo
Za preventivno delovanje proti masknam je pomembna ustrezna nega kože.
Prejšnji članekSpontan čvek o rabljenih oblačilih
Naslednji članekMenstruacija skozi zgodovino

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.