Menstrualni cikel preoblikuje tvoje možgane

Conceptual photography menstrual hygiene
Foto: Laker iz Pexels

Upajmo, da je ta naslov privabil čim več posameznikov, ki trdijo, da so ženske v obdobju menstruiranja »nore«, in da jih naučimo nekaj novega.

Med menstruacijo »ima podivjane hormone«

Menstrualni cikel se ponovi vsakih 25 do 30 dni in začne z menstruacijo ali izločanjem krvi iz maternice. Ravni ženskih spolnih hormonov v krvi so najnižje na začetku cikla, nato pa se narastejo v naslednjih nekaj tednih. Najprej se ravni estrogena dvignejo, kar signalizira rast maternične sluznice. Nato ravni estrogena padejo, da se sprosti jajčece iz jajčnika, kar označuje središče menstrualnega cikla. Po tem se ravni progesterona in estrogena ponovno povečajo za približno sedem dni, da se endometrij pripravi na morebitno oploditev jajčeca. Če do nosečnosti ne pride, se tako ravni estrogena kot progesterona zmanjšajo, kar sproži menstruacijsko krvavitev.

Medtem ko se menstrualni cikel razvije zaradi izrazitega nihanja ravni hormonov, se tudi drugi hormoni, kot sta testosteron in kortizol, ciklično spreminjajo; naraščajo zgodaj zjutraj in upadajo proti večeru. Te dnevne ritme opazimo tako pri moških kot pri ženskah.

Black woman having head ache
Foto: Sora Shimazaki iz Pexels

Estrogen in stric hipokampus

Leta 1990 je Catherine Woolley odkrila, da estrogen regulira gostoto dendritskih trnov v hipokampusu podganjih možganov. Dendritski trni so izrastki dendrita na mestu sinapse oziroma stika nevronov. Dendriti so izrastki iz živčne celice, odgovorni za privzem informacij, ki jih dobivajo od sosednjih celic. Njeno odkritje je bilo izjemnega pomena, saj so do takrat mislili, da je estrogen zgolj reproduktivni hormon in da nima vpliva na hipokampus.

Hipokampus je pomembna možganska struktura, vidna kot vzdolžna izboklina v spodnjem rogu stranskega ventrikla, in je del limbičnega lobusa. Vsak človek ima v možganih dva hipokampusa, v levem in desnem režnju. Gre za možganski predel, ki igra ključno vlogo v pomnenju, kratkoročnem in prostorskem spominu. Pomen hipokampusa v prostorski orientaciji so potrdile številne študije, ki so pokazale, da se pri ljudeh, ki se na primer aktivno ukvarjajo z vožnjo, precej poveča. Po drugi strani lahko pomanjšan hipokampus predstavlja zgodnji znak demence, zlasti pri Alzheimerjevi bolezni.

Nadaljnje raziskave so pokazale, da spolni hormoni preoblikujejo hipokampus in reorganizirajo možganske povezave. Kljub temu raziskovalci niso mogli določiti, kako hitro lahko vali hormonov med menstruacijo to povzročijo.

Hippocampus x-ray profile close-up view 3D rendering illustration with body contours. Human brain and limbic system anatomy, medical, biology, science, neuroscience, neurology concepts.
Hipokampus.  Foto: libre de droit iz iStock

Kaj kažejo nove raziskave?

Raziskovalne ekipe v Leipzigu in Santi Barbari so v namen dveh nepovezanih raziskav slikale možgane več kot 50 žensk na več točkah njihovega menstrualnega cikla.

Ena izmed njih se je osredotočala na možgane med ovulacijsko fazo. Ugotovili so, da se ob višanju ravni estrogena in padanju progesterona zunanja plast hipokampusa odebeli in siva možganovina razširi. Toda, ko se nivo progesterona zviša, se plast, ki je povezana s spominom, razširi.

Druga raziskava je slikala možgane prostovoljk v času ovulacije, menstruacije in obdobju med njima. Ta študija je ugotovila, da se pod vplivom hormonov ne spreminja le debelina sive možganovine, temveč tudi strukturne lastnosti bele možganovine.
Rezultati nakazujejo, da bi lahko spremembe v beli možganovini zaradi hormonskih nihanj pred ovulacijo sprožile bolj učinkovit prenos informacij med različnimi deli možganov.

Hands holding uterus, female reproductive system , woman health, PCOS, gynecologic and cervix cancer concept
Foto: Sewcream iz iStock

Kljub temu omenjene spremembe volumna in debeline določenih delov možganov še ne moremo povezati z vplivom na konkretne možganske funkcije. To torej ne pomeni, da je zaradi hormonov pod vplivom ženski spomin ali kognicija. Te študije prav tako ne razkrivajo, ali so spremembe v volumnu povezane z raznolikimi čustvenimi in kognitivnimi simptomi, ki jih ženske doživljajo med menstruacijo. Pravzaprav so bile po besedah izvajalcev v te raziskave vključene samo zdrave ženske, ki niso poročale o nobenih teh simptomih.

Pomanjkanje raziskav o ženskem zdravju

Čeprav ženske predstavljajo 70 odstotkov primerov Alzheimerjeve bolezni in 65 odstotkov primerov depresije, je le približno pol odstotka ameriških raziskav možganskega slikanja povezano z ženskami. Kar opisani raziskavi poudarjata, je nujnost po več raziskavah, namenjenih proučevanju edinstvenih nevrovzorcev žensk.

Prejšnji članekBo Srbija uvedla smrtno kazen? Vučićeve želje so jasne
Naslednji članekAplikacija, ki jo v prestolnici preprosto moraš uporabljati

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.