Mesec sociale in zdravstva

Mesec kulture Študentske organizacije Univerze v Ljubljani se izteka, takoj za njim pa že s 1. aprilom nastopi Mesec sociale in zdravstva. Aprila se bo tako zvrstilo deset brezplačnih projektov dobrodelne, okoljevarstvene, športne, zdravstvene in zabavne narave, katerih namen je izobraževati in aktivirati študente v zvezi s problematikami s področja sociale in zdravstva.

 

Otvoritev projekta se bo odvila hkrati z zaključkom Meseca kulture že jutri, v torek, 31. 3., ob 20. uri v Hostlu Celica.

V sredo, 1. 4., ob 16. uri bo na Ekonomski fakulteti v Ljubljani potekala javna tribuna na temo socialnega podjetništva, kjer bodo mladim predstavljene zaposlitvene možnosti, ki jih ponujata socialno podjetništvo in zadružništvo pri reševanju problematike brezposelnosti mladih. Na njej bomo gostili Tadeja Slapnika, državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade za področje socialnega podjetništva, Jasmino Špuk, direktorico zavoda Karo, Jerneja Štromajerja, direktorja zavoda Socialni inkubator in Tina Kampla, predsednika Mladinskega sveta Slovenije.

V sredo se bo prav tako začela zbiralna akcija starega papirja »Papir podarim, študenta razbremenim«. Sredstva, pridobljena z reciklažo odpadnega papirja, bomo namenili Fundaciji Študentski tolar, ki pomaga študentom v stiski. Odpadni papir bomo zbirali od 1. do 8. aprila po fakultetah in na sedežu ŠOU v Ljubljani na Vojkovi 63.

V tednu od 6. do 12. aprila bo v sodelovanju z zavodom Študentska menza potekal Teden zdrave prehrane, v torek, 7. 4., pa bomo v sodelovanju s Študentsko organizacijo Slovenije v sklopu projekta »Jem zdravo. Študiram s polno paro!« po fakultetah delili zdrave prigrizke in nasvete o zdravi prehrani.

Drugi in tretji teden Meseca sociale in zdravstva nas čakata še dve javni tribuni: 8. aprila bo na Fakulteti za družbene vede potekala tribuna o problematiki prekarnega dela z naslovom Novodobno suženjstvo, 15. aprila pa bomo v Cankarjevem domu osvetlili problematiko prohibicije konoplje.

V sklopu projekta bodo potekali tudi krvodajalska akcija Častim ½ litra, pohod na Šmarno goro in projekt Misli na srce, ki poudarja pomen zdrave prehrane in gibanja kot preventive pred srčno-žilnimi boleznimi. Mesec sociale in zdravstva se bo zaključil 22. aprila s tradicionalnim Marihuana maršem, ki se bo tudi tokrat odvijal na Kongresnem trgu. Na njem bomo opozarjali na neustrezno zakonsko ureditev na področju prepovedanih drog ter izobraževali udeležence o konoplji kot rastlini, njeni uporabi in o programih, povezanih s problematiko zlorabe drog, ki jih izvajajo nevladne organizacije.

Več informacij o pozameznih dogodkih Meseca sociale in zdravstva je na voljo na spletni strani ŠOU v Ljubljani in na Facebook dogodku Meseca sociale in zdravstva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.