Miti o virusu HIV

Mit: HIV lahko dobimo s komarjevimi piki, poljubljanjem, dotikom, deljenjem hrane …

Dejstvo: HIV se prenaša z določenimi telesnimi tekočinami. To so kri, sperma (tudi predsemenska tekočina), vaginalni in analni izločki ter materino mleko. Zaradi tega do okužb pride pri nezaščitenem spolnem odnosu, souporabi igel, med nosečnostjo iz matere na zarodek in med tetoviranjem z okuženo opremo. Nikakor pa se ne moremo okužiti s sobivanjem, deljenjem hrane ali obleke, s solzami ali slino osebe, ki ima HIV.

Mit: HIV je takojšnja smrtna obsodba in pomeni konec življenja okužene osebe.

Dejstvo: Okuženi ljudje, ki takoj po odkritju okužbe začnejo z zdravljenjem, lahko dosežejo skorajda enako življenjsko dobo kot drugi »zdravi« ljudje. Medicina je prišla pri borbi s tem virusom neverjetno daleč. Oseba z virusom HIV še vedno ni ozdravljiva, a z zdravili lahko preprečimo nastanek sindroma aids. Življenje okuženih lahko poteka normalno, z več previdnosti, ko pride do ljubezenskih razmerij. Previdnost je potrebna tudi v primeru, če je njihov partner prav tako okužen, kajti obstaja več sevov virusa HIV. Z jemanjem zdravil lahko oseba tudi postane nekužna. S pazljivostjo in s pomočjo medicine imajo lahko tudi z virusom HIV okuženi zdrave otroke. Virusa HIV in sindroma AIDS ne smemo enačiti.

Mit: Za okužbo z virusom HIV so ljudje krivi sami.

Dejstvo: Miselnost, da so si okuženi sami krivi za svojo okužbo, je ena največjih težav pri borbi z virusom HIV. Stigma okoli tega virusa povzroča strah pred testiranjem, pogovorom, zdravljenjem in seveda močno oslabi družbeno in mentalno počutje ter vzbuja krivdo in pa sramoto pri okuženih. Veliko strokovnjakov se strinja, da stigma izvira iz načina, kako se HIV prenaša (spolni odnosi in souporaba igel). Imajo pa upanje, da bodo trenutne mlade generacije premagale to stigmo in omogočile napredke v družbenem sprejemanju tega virusa.

Mit: HIV lahko dobijo samo homoseksualci, narkomani in promiskuitetni ljudje.

Dejstvo: Nobena bolezen ne izbira in tako tudi ne virus HIV. Starost, spol, rasa, spolna usmerjenost, poreklo nimajo nobenega vpliva na okužbo. Res je, da ljudje, ki imajo več spolnih partnerjev, živijo v večjem tveganju za okužbo, prav tako tudi uporabniki trdih drog. Mit, da imajo lahko HIV samo homoseksualci, izhaja iz starih informacij. Prav ta mit mnogi strokovnjaki vidijo kot razlog, da se je HIV tako hitro razširil.

Prejšnji članekRebeka Dremelj posnela novo uspešnico kar s pametnim telefonom
Naslednji članekSamoizolacijska playlista

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.