Najbolj čudne alergije, ki obstajajo

Vsakdo od nas se je v življenju srečal s kakšno alergijo. Če imaš srečo, si alergičen le na mačke, cvetni prah, določeno vrsto hrane ali kaj podobnega. Obstajajo pa alergije, na katere ne bi niti pomislil, da lahko obstajajo. Tukaj je nekaj izmed njih:

Ribji vonj

Kolikor smešno se sliši, je res. Vonj teh vodnih bitij že sam po sebi ni kaj dosti prijeten, pri nekaterih ljudeh pa lahko povzroči še hujše reakcije. Ko nekaj vohamo, pri tem v nosno votlino vlečemo delce te stvari in ljudje, ki so alergični na ribe, lahko doživijo hude alergijske reakcije že samo ob vonju le-teh. Določene ribe, kot sta recimo iverka in oslič, te reakcije sprožijo še hitreje. Povzročijo lahko oteženo dihanje, hropenje in pa kožne izpuščaje.

Sperma

Nedavne raziskave kažejo, da semenska tekočina blagodejno vpliva na zdravje žensk. Dokazano je, da sperma vsebuje kemikalije, ki odlično vplivajo na razpoloženje žensk. Nekatere od teh so hormon kortizol, ki povečuje občutke naklonjenosti, hormona estron in oksitocin, ki izboljšujeta razpoloženje, in pa tirotropin, ki ga uporabljajo za zdravljenje depresije. Na žalost pa obstajajo ljudje, ki jim sperma povzroči prav nasprotno. Tisti, ki trpijo za to sicer redko alergijo, lahko ob stiku s spermo občutijo srbečico, otekanje, rdečico in bolečine kjerkoli v telesu. Hujše reakcije vključujejo še koprivnico ali pa celo anafilaktični šok.

Vibriranje

Večina ljudi doživi alergijsko reakcijo, ko pride v stik z določenim predmetom ali snovjo. Tisti, ki pa trpijo za vibracijskim angioedemom, pa reakcijo doživijo že ob dobesedno lažjem premikanju. Ta alergija, prav tako izredno redka, se pojavi ob vibracijah, ki pridejo v stik s kožo. Lahko je to motor, zvočnik ali telefon.

Vadba

Sicer se sliši kot izgovor, da ti ni treba v telovadnico, ampak to dejansko obstaja. (Ne)srečneži s takšno vrsto alergije naj bi občutili neznosno srbečico približno 30 minut po koncu vadbe. Holinergično urtikarijo, ki sicer nastane ob nenadni spremembi temperature zraka, očitno sproži pot, ostali tipi te vrste alergije pa nastanejo ne glede na intenzivnost vadbe.

Voda

Ta neznosna alergija, ki se pokaže v obliki srbečih izpuščajev, se pojavi ob stiku kože z vodo. Temperatura vode nima na reakcijo nobenega vpliva, prav tako za to vrsto alergije ni posebnega zdravljenja. Simptome lahko lajšate le z antipruritiki oz. zdravili za lajšanje srbečice.

Človeški dotik

Tisti, ki trpijo za to redko alergijo, drugače poimenovano tudi dermografizem, si lahko na kožo dejansko napišejo ime. Ob stiku s kožo, se namreč pojavi alergijska reakcija v obliki rdečih izpuščajev. Trajne rešitve za to vrsto urtikarije ni, so pa načini kako takšno stanje olajšati oz. vsaj omiliti simptome. Eden izmed njih so antihistaminiki, ki so najučinkovitejši pri zdravljenju alergijskega rinitisa in pa kožnih sprememb.

Kako si pomagati?

Dobro je, da se opazujemo in da sami hitro opazimo znake, ki kažejo, da nekaj ni v redu. Alergijske reakcije se večinoma pojavijo v kratkem času po stiku z alergenom. Najpogosteje se pojavijo izpuščaji, ki jih imenujemo urtikarija ali pa koprivnica (izgledajo namreč kot izpuščaji, ki jih dobimo po stiku s koprivo). Pride lahko tudi do oteženega dihanja, srbečih oči, nosu, najhujša oblika alergije pa je anafilaktični šok (srbenje kože, rdečina, koprivnica, otekanje podkožja, otekanje ustnic in/ali jezika, občutek cmoka v grlu, hripavost, kašelj, nemir, strah, dušenje …)

V takšnih trenutkih ni časa za paniko, saj je treba ukrepati takoj. Ko je oseba v anafilaktičnem šoku, je najprej treba poklicati rešilca, potem preveriti, ali oseba lahko diha in sprostiti dihalne poti. Treba je odstraniti stike z alergeni in omogočiti pretok svežega zraka ter počakati na nujno medicinsko pomoč.

Želimo ti čim manj srbečih oči, kihanja in srbečice!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.