Najpogostejše napake pri uporabi beljakovinskega praška

Man in black crew neck shirt holding white plastic tumbler
Foto: Karolina Grabowska iz Pexels

Beljakovinski praški že dolgo niso priljubljeni le med fitneserji. Pomaga ti lahko doseči zadosten vnos beljakovin in s tem podpira mišično rast ter regeneracijo. Najpogosteje ga zmešaš z vodo ali mlekom in dobiš bolj ali manj okusen napitek, lahko pa ga celo vključiš v nekatere recepte. A preberi si, katere pogoste napake lahko narediš pri njegovi uporabi.

Uporaba za hujšanje

Številni ljudje zmotno verjamejo, da jim bo sam beljakovinski prašek pomagal pri hujšanju. Ob neustrezni prehrani in pomanjkanju gibanja težko pričakuješ izgubo kilogramov. Ta je vedno posledica kalorijskega deficita, ki ga lahko ustvariš z manjšim energijskim vnosom. Beljakovinski prašek tako lahko uživaš tudi med hujšanjem, da boš lažje poskrbel za 0,8 do 1 g beljakovin na kilogram telesne teže, a pri tem moraš obvezno poskrbeti še za zdravo prehrano in gibanje.

Blue tape measuring on clear glass square weighing scale
Foto: Pixabay iz Pexels

Uživanje ob napačnem času

Pri beljakovinskih napitkih je pomembno, kdaj jih zaužiješ. Idealno je, da telesu zagotoviš dozo beljakovin znotraj 30-40 minut po vadbi. V določenih primerih je koristna uporaba beljakovinskega praška tudi tik pred športno vadbo. Ure pred ali po športni aktivnosti je njegova uporaba precej manj smiselna, ravno tako se mu izogibaj tik pred ali po obrokih.

Neustrezna količina

Tako premalo kot preveč beljakovinskega praška prinaša neželene posledice. Količina je odvisna od tvoje telesne mase in ciljev. Za začetek poizkusi polovico merice praška in po nekaj dneh boš ugotovil, če ti omenjena količina ustreza ali ne. Nekateri imajo namreč težave s prebavljivostjo praška in napenjanjem po njegovi uporabi, zato je smiselno najprej testirati manjše količine. Če ti proteinski prašek ustreza, nato postopoma povečaj količino na merico ali dve dnevno, seveda odvisno od individualnih potreb.

Uporaba manj kakovostnega praška

Z uporabo manj kakovostnega beljakovinskega praška le zaradi nižje cene tvegaš neželene stranske učinke. Vedno kupi produkt certificirane in zaupanja vredne blagovne znamke z njihove uradne spletne strani ali od licenciranega prodajalca.

Nezadostno mešanje

Praški radi tvorijo grudice, zato se moraš pri mešanju precej potruditi. Pri tem prav pride temu namenjen »shaker«, ki bo poskrbel, da se prašek popolnoma raztopi v vodi. Pazi, da ga ne napolniš povsem do vrha, saj ga boš drugače težko mešal. Za pripravo napitka lahko uporabiš tudi blender.

Prekomerno zanašanje na beljakovinski prašek

Zavedaj se, da je beljakovinski prašek le prehransko dopolnilo. Potrebe po hranilih (tudi po beljakovinah) zato v čim večji meri skušaj pokriti s pestro prehrano. Dobri viri beljakovin so na primer jajca, perutnina in ribe, pri vegetarijancih pa je priljubljena soja. Z beljakovinskim praškom zaužij le toliko beljakovin, kot jih še potrebuješ in jih nisi uspel zaužiti z običajno prehrano.

Fish salad dish
Foto: Dana Tentis iz Pexels
VIRTimes of India
Prejšnji članekMedmet: vse, kar moraš vedeti
Naslednji članekEdini študij, ki združuje kreativo in management je Dizajn management na Fakulteti za dizajn – podaljšan rok za vpis do 26. 4. 2023!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.