Najpogostejši razlogi za smrt v letošnjem letu

Najpogostejši vzroki za smrt v letu 2024
Najpogostejši vzroki za smrt v letu 2024 Foto: tomertu iz iStock

Razumevanje vzrokov smrti je ključnega pomena za oblikovanje učinkovitih javnozdravstvenih politik in preventivnih strategij. Najpogostejši vzroki smrti odsevajo globalne zdravstvene izzive in poudarjajo pomen dostopa do kvalitetne zdravstvene oskrbe, izobraževanja o zdravju in nujnosti raziskav. To je deset najpogostejših vzrokov smrti po svetu, statistični podatki o smrtih pa so bili dodani 27. aprila 2024, za letošnje leto.

Na spletni strani »death meters« lahko podatke spremljate v realnem času.

1Koronarna arterijska bolezen – 3.253.770 smrti

Koronarna arterijska bolezen (KAB) nastane, ko se koronarne arterije zožijo zaradi kopičenja maščob, holesterola in drugih snovi. Ta proces, znan kot ateroskleroza, lahko vodi do nastanka strdka, ki vodi v srčni infarkt. Prepoznavni simptomi vključujejo bolečino v prsih, kratko sapo in utrujenost. Preventiva vključuje zdrav način življenja, kot sta uravnotežena prehrana in redna telesna dejavnost, ter upravljanje tveganih dejavnikov, kot so visok krvni tlak, visok holesterol in kajenje.

What is Coronary Artery Disease - Mechanism of Disease

2Možganska kap – 1.993.930 smrti

Brain Stroke Attack as a Cerebral arteriosclerosis disease as a blocked artery due to plaque buildup with 3D illustration elements.
Foto: wildpixel iz iStock

Možganska kap se zgodi, ko je pretok krvi v del možganov prekinjen, kar povzroči smrt možganskih celic. Simptomi vključujejo nenadno šibkost ali otrplost na eni strani telesa, težave z govorom ali vidom ter nenadno vrtoglavico. Ključno je hitro prepoznavanje simptomov in takojšnje ukrepanje. V Slovenščini si lahko simptome zapomnimo po mnemoniki GROM – govor, roke, obraz, minuta. Zmanjšanje tveganja za možgansko kap vključuje nadzor nad krvnim tlakom, prenehanje kajenja in zdravo prehranjevanje.

3Kronična obstruktivna pljučna bolezen – 1.049.160 smrti

Portrait of beautiful smiling girl holding broken cigarette in hand, happy quitting smoking. Smoking concept, Quit bad habit concept, Health care concept, No smoking.

Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) je dolgotrajno vnetje pljuč, ki ovira dihalne poti in otežuje dihanje. Glavni vzroki so dolgotrajna izpostavljenost dražilnim snovem, kot sta tobak in onesnažen zrak. Simptomi vključujejo kronični kašelj, proizvodnjo sluzi in težave z dihanjem. KOPB je neozdravljiva, vendar se simptomi lahko obvladujejo z zdravili in prenehanjem kajenja. Kljub ozaveščanju o nevarnosti KOPBja je še vedno veliko ljudi, ki opozorila preslišijo. Po podatkih iz Interne medicine za KOPB zboli 20 % kadilcev, ki so tekom življenja nato podvrženi večji verjetnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni in pljučnega raka.

4Okužba spodnjih dihal – 1.019.930 smrti

Medical Illustration showing lung cancer or bronchial carcinoma. 3d illustration

Okužbe spodnjih dihal, kot sta pljučnica in bronhitis, so med vodilnimi vzroki smrtnosti po vsem svetu. Povzročajo jih virusi, bakterije ali glive. Simptomi vključujejo kašelj, bolečino v prsih, vročino in težave z dihanjem. Preventiva vključuje cepljenje, umivanje rok in izogibanje stiku z okuženimi osebami.

5Alzheimerjeva bolezen in druge demence – 687.020 smrti

Medical illustration of a brain with stroke symptoms

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika demence, za katero je značilno postopno poslabšanje kognitivnih funkcij, kot sta spomin in razmišljanje. Simptomi se razvijajo počasi in sčasoma postanejo dovolj hudi, da motijo vsakdanje naloge. Trenutno ni zdravila, vendar lahko zdrav življenjski slog, kot sta redna telesna dejavnost in zdrava prehrana, pomaga upočasniti napredovanje bolezni.

6Raki sapnika, bronhijev, pljuč – 289.125 smrti

Lung cancer or carcinoma 3D rendering illustration. Bronchial tree and lungs infected by cancer cells on white background. Medical, healthcare, oncology, disease, science concept.

Raki dihalnih poti, vključno s pljučnim rakom, so med najsmrtonosnejšimi vrstami raka. Glavni vzrok je kajenje tobaka, čeprav tudi izpostavljenost azbestu, radonu in drugim karcinogenom poveča tveganje. Simptomi vključujejo kašelj, spremembe v kašlju, kratko sapo in nenavadno hujšanje. Zgodnje odkrivanje in opustitev kajenja sta ključna za preprečevanje in zdravljenje.

7Sladkorna bolezen – 551.460 smrti

Blood sugar testing at home. Checking Blood Sugar Level At Home. Diabetic Checking Blood Sugar Levels. Senior man checking blood sugar level by glucometer and test stripe at home

Sladkorna bolezen je kronično stanje, za katero je značilna visoka raven glukoze v krvi zaradi neustreznega izločanja ali delovanja inzulina. Obstajata dva glavna tipa: tip 1 in tip 2. Simptomi vključujejo pretirano žejo, pogosto uriniranje, utrujenost in zamegljen vid. Upravljanje vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno dejavnost in, v nekaterih primerih, zdravila ali inzulin. Sladkorna bolezen je vse pogostejša kronična bolezen za katero trpijo prebivalci razvitih držav sveta. Ozaveščanje in občasno pregledovanje krvnega sladkorja lahko pomembno pripomoreta k hitrejšemu odkritju, ki lahko preloži začetek zdravljenja z inzulinom. Kako preprečiti diabetes?

8Poškodbe zaradi prometnih nesreč – 483.780 smrti

12/3/2014-Brooklyn, NY: Severe car crash at night in the city close up
Foto: GummyBone iz iStock

Poškodbe zaradi prometnih nesreč ostajajo med vodilnimi vzroki smrtnosti po svetu, zlasti med mlajšimi odraslimi. Preprečevanje vključuje izboljšanje varnosti cest, uporabo varnostnih pasov, čelad, omejevanje hitrosti in izogibanje vožnji pod vplivom alkohola ali drog. Izobraževanje in ozaveščanje o prometni varnosti sta ključna za zmanjšanje števila smrtnih žrtev.

9Driske – 476.921 smrti

Young Asian woman sitting on the toilet bowl and suffering from constipation, diarrhea, stomach ache or cramps. Copy space

Driska, pogosto posledica okužb, je vodilni vzrok smrti med otroki v razvojnih državah. Vzroki vključujejo bakterije, viruse in parazite, ki se prenašajo preko kontaminirane vode ali hrane. Preventivni ukrepi vključujejo izboljšanje higiene, dostop do čiste vode, cepljenje in izobraževanje o varni pripravi hrane. Seveda ne preseneča, da je ta vzrok smrti pogostejši v manj razvitih državah, kjer je lahko velika težava pitna voda.

10Tuberkuloza – 445.920 smrti

Secondary tuberculosis in lungs and close-up view of Mycobacterium tuberculosis bacteria, 3D illustration
Prikaz bakterije, ki povzroča tuberkulozo Foto: Dr_Microbe iz iStock

Tuberkuloza (TB) je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Mycobacterium tuberculosis. Najpogosteje prizadene pljuča, lahko pa tudi druge dele telesa. Simptomi vključujejo kronični kašelj, krvavo sputum, vročino in nočno potenje. Kljub obstoju učinkovitega zdravljenja TB ostaja eden glavnih vzrokov smrtnosti, zlasti v državah z nizkimi in srednjimi dohodki. Cepljenje, zgodnje odkrivanje in ustrezno zdravljenje so ključni za obvladovanje TB.

Prejšnji članekV kinu maja 2024: Planet opic, Dežela junakov in Furiosa
Naslednji članekNajbolj nenavadni in čudni muzeji na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.