Nasveti za boljše oralno zdravje

Cheerful business woman with glasses posing with her hands under her face showing her smile in an office. Playful hispanic female entrepreneur looking happy and excited at workplace
Foto: PeopleImages iz iStock

Ščetkanje dvakrat na dan je po mnenju strokovnjakinje za zobno higieno Amande Sheehan za The Guardian le polovica zgodbe.

Bolje preventiva kot pa kurativa, pravi stari pregovor. To še posebej velja za nego ustne votline. Seveda vsi vemo, da bi morali redno hoditi na zobozdravstvene preglede, toda kaj točno je treba storiti, da bo vsak kotiček v naših ustih v dobri kondiciji?

Uporaba medzobne ščetke

Morda meniš, da je dobro opravljeno delo, če izpolnjuješ zahtevo po umivanju zob dvakrat na dan. Vendar lahko storiš še več, da bodo tvoja usta ostala sveža in čista. Z zobno ščetko opraviš le 60 odstotkov naloge, torej se je zagotovo vredno še malo bolj potruditi in uporabiti medzobno ščetko.

»Medzobna ščetka je namenjena čiščenju presledkov med zobmi,« pojasnjuje Amanda Sheehan, strokovnjakinja za izobraževanje in klinično podporo pri TePe. »Običajna zobna ščetka lahko očisti le do 60 odstotkov površine zoba, zato moramo za čiščenje manjkajočega območja uporabiti nekaj drugega.«

Idealno bi bilo, če bi medzobno ščetko uporabljali vsak dan, da bi zmanjšali tveganje za nastanek bolezni dlesni zaradi ostankov hrane, ujetih med zobmi, saj lahko tako ob naših dlesnih nastanejo območja z bakterijami iz zobnih oblog.

»Te ostanke moramo odstraniti, da te vrzeli ostanejo čiste, tako da lahko ohranimo zdrava usta in dlesni ter zmanjšamo tveganje za bolezni dlesni in zobno gnilobo,« pravi Sheehan.

Vsakodnevni ustni higieni lahko dodaš tudi čistilec jezika, kar bi lahko imelo presenetljive koristi. »Čistilec jezika lahko z jezika odstrani ostanke in bakterije zobnih oblog, kar daje jeziku svež občutek čistoče, bolj zdrav videz in lahko prispeva k bolj svežemu zadahu,« pojasnjuje Sheehan. »Poleg tega lahko izboljša tvoj občutek za okus.«

Woman brushing her teeth with interdental brush - dental care concept
Uporabljaj medzobno ščetko.
Foto: andriano_cz iz iStock

Pljuvaj, ne izpiraj

Ko si umivaš zobe, se navadi, da odvečno zobno pasto preprosto izpljuneš. Z izpiranjem ust z vodo po ščetkanju se znebiš vseh dobrot fluora, ta pa je še posebej koristen ponoči, ko so žleze slinavke manj aktivne.

Sheehan pojasnjuje: »Ko si umivamo zobe, želimo uporabiti zobno pasto, ki vsebuje fluorid, in če si takoj po ščetkanju izpereš usta, izpereš vso fluoridno zobno pasto z zob, tako da izgubiš vse njene zaščitne učinke.« Brez izpiranja fluorid iz zobne paste dlje časa ostane v stiku z zobmi.

Sheehan dodaja, da moramo »optimizirati svojo izpostavljenost fluoridu« in uporabljati zobne paste s priporočeno vsebnostjo od 1350 do 1500 ppm (delcev na milijon) fluorida. »Vsi vemo, da si moramo zobe ščetkati dvakrat na dan, vendar mora biti ena od teh dveh rutin tudi pred spanjem, pri čemer moramo uporabljati zobno pasto, ki vsebuje optimalno količino fluorida.«

Pazi na vnos kislin

»Zdi se, da je pitje vroče vode z limono priljubljen trend, vendar lahko prehrana z visoko vsebnostjo kislin povzroči občutljivost, saj lahko izgubite sklenino,« poudarja Sheehan. »Določeno sadje in sokovi so bolj kisli od drugih – na primer limete, limone, brusnični sokovi – in jih je treba uživati zmerno.«

Če tvoja prehrana vsebuje veliko kislega sadja, se bo kmalu pojavila zobna erozija, zaradi tanjšanja sklenine na zobeh pa boš dovzeten za občutljivost in lomljenje zob.

Watter with lemon and ice. Selective focus.
Voda z limono ni vedno dobra izbira.
Foto: Neyya iz iStock

Izogibanje stresu lahko pripomore k zdravim ustom

Splošno dobro počutje je povezano z zdravjem tvojih zob in čeprav je lažje reči kot storiti, se je treba zaradi zdravja ustne votline izogibati stresu v različnih oblikah, če je le mogoče.

Sheehan pojasnjuje, kako lahko stresen dan povzroči težave z zobmi ponoči. »Nekateri ljudje lahko zaradi stresa med spanjem škrtajo z zobmi, česar se morda sploh ne zavedajo, dokler ne začnejo čutiti fizičnih simptomov ali dokler jim tega ne omeni partner.«

Ko se tega zavedaš, strokovnjakinja priporoča obisk zobozdravnika. »Če močno škrtaš z zobmi, lahko poškoduješ svoje zobe in boš morda potreboval zobozdravstveno intervencijo, kot je ustni ščitnik, da bi preprečili nadaljnje poškodbe.«

Mindful young woman breathing out with closed eyes, calming down in stressful situation, working on computer in modern kitchen. Millennial hispanic lady managing stress, practice yoga at home office.
Skušaj premagati stres.
Foto: fizkes iz iStock

Hidracija

Zelo pomembno je, da si čez dan hidriran. Ponoči, ko usta proizvajajo manj sline in se borijo proti bakterijam, pa boš morda želel imeti kozarec vode poleg postelje.

»Ko spiš, je proizvodnja sline manjša, zato učinek čiščenja sline ni tako močan kot podnevi,« pravi Sheehan. Suha usta se lahko poslabšajo zaradi »tako preprostih stvari, kot je nočno dihanje skozi usta ali smrčanje … suha usta lahko povzročijo tudi druge težave, kot so bolezni dlesni in zobna gniloba«.

Če se sredi noči zbujaš in začutiš žejo, je preprosto zdravilo, da imaš ponoči na dosegu roke kozarec vode (ne soka, saj ta vsebuje sladkor).

Glass of water on a wooden background
Ponoči imej ob sebi kozarec vode.
Foto: Ekaterina Budinovskaya iz iStock

Ne pozabi: s ščetkanjem zob ne želimo sprati fluorida, ki ščiti naše zobe.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekBo PayPal svojim uporabnikom lahko naložil visoke kazni?
Naslednji članek10 najbolj znanih kolesarskih poti na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.