Bo PayPal svojim uporabnikom lahko naložil visoke kazni?

Alushta, Russia - December 3, 2014: Woman holding a iPhone 6 Space Gray with service PayPal on the screen. iPhone 6 was created and developed by the Apple inc.
Foto: Prykhodov iz iStock

Medtem ko kritiki pozivajo uporabnike, naj izbrišejo račune PayPal, se podjetje opravičuje za zmedo in trdi, da je bila nova politika, ki bo začela veljati 3. novembra, le nedolžna napaka.

Šlo naj bi le za napako PayPala

Nova politika v drobnem tisku sistema PayPal je sprožila nevihto ogorčenja zaradi očitnih načrtov, da bo od 3. novembra dalje naložila visoko kazen v višini 2500 ameriških dolarjev vsakič, ko bo eden od 429 milijonov potrošnikov in trgovcev izrazil mnenje, ki je po mnenju vodstva podjetja napačna informacija.

PayPal se je hitro opravičil za to zmedo in zatrdil, da je šlo le za napako, vendar ne pred poplavo kritik številnih uglednih posameznikov, vključno z nekdanjim predsednikom Davidom Marcusom.

September 3, 2019 San Jose / CA / USA - PayPal headquarters in Silicon Valley; PayPal Holdings Inc. is an American company operating a worldwide online payments system
PayPal se je hitro opravičil.
Foto: Sundry Photography iz iStock

Več zgražanja na Twitterju

Marcus je na Twitterju zapisal, da je bila nova politika sprejemljive uporabe norost, zaradi katere se je moral oglasiti in kritizirati svojega prejšnjega delodajalca, pri katerem je delal tri leta od leta 2011, potem ko je nekdanji lastnik PayPala, eBay, prevzel podjetje, ki ga je ustanovil, in ga združil s plačilno storitvijo.

»Nova PayPalova AUP (politika sprejemljive uporabe) je v nasprotju z vsem, v kar verjamem,« je napisal Marcus na Twitterju. »Zasebno podjetje se zdaj lahko odloči, da vam vzame denar, če rečete nekaj, s čimer se ne strinjajo.«

Zagovorniki svobode govora, kot je Elon Musk, eden od podjetnikov, ki so stali za ustanovitvijo PayPala, in vidni konservativni glasovi, kot je igralec Kevin Sorbo, so prav tako obsodili načrte.

Do spora prihaja v času, ko so napetosti zaradi trditev o dezinformacijah pred pomembnimi vmesnimi volitvami v ZDA, ki bodo potekale prihodnji mesec in na katerih bi lahko republikanci ponovno prevzeli nadzor nad obema domovoma kongresa.

Held je pozval k brisanju PayPal računa

Ker se številni desničarji bojijo, da jih velike tehnološke družbe napadajo zaradi njihovih političnih stališč, se je podjetje hitro umaknilo.

»PayPal ne kaznuje ljudi zaradi napačnih informacij in ta jezik nikoli ni bil namenjen vključitvi v našo politiko,« je pozneje konec tedna medijem povedal tiskovni predstavnik PayPala. »Opravičujemo se za zmedo, ki jo je to povzročilo.«

Vendar se zdi, da kritiki niso verjeli trditvam PayPala, da je šlo le za nedolžno napako, ki je bila nemudoma posodobljena s pravilnimi informacijami.

Dan Held, nekdanji vodja marketinga za rast pri borzi kriptovalut Kraken in ljubitelj bitcoinov, je trdil, da bi morali uporabniki izbrisati račune pri ponudniku plačilnih storitev.

»PayPalova zamrznitev sredstev zaradi miselnih kaznivih dejanj je zavržna,« je zapisal Held v odziv na polemiko na svojem Twitter računu.

Številni ljubitelji kriptovalut, kot je Held – pogosto libertarci, ki nasprotujejo vmešavanju države v večino družbe – menijo, da vlada in njeni podporniki iz podjetij vztrajno krčijo osnovne človekove pravice.

Napaka PayPala verjetno ne bo koristila njegovim delnicam

Odkar je ministrstvo za finance uvedlo sankcije proti storitvi Tornado Cash, ki prikriva transakcije v verigi blokov tako, da jih meša z drugimi, da jih je težje izslediti, so zelo pozorni.

Marcus, nekdanji predsednik PayPala, je tudi sam ljubitelj Bitcoina in je pozneje vodil projekt Meta za razvoj kripto denarnice. Domnevna nova politika PayPala je le še poglobila pogost strah v kripto skupnosti, da bodo Združene države z uvedbo centralnobančnih digitalnih valut sčasoma skušala virtualno premoženje postaviti na stranski tir.

Intenziven odziv verjetno ne bo koristil delnicam PayPala, ki so bile doslej leta 2022 slaba naložba.

There's absolutely nothing I can do
Spodrsljaj PayPala verjetno ne bo koristil njegovim delnicam.
Foto: PeopleImages iz iStock

Medtem ko se je vrednost delnic velikana plačilnih storitev Visa od začetka leta do danes zmanjšala le za 15 odstotkov, se je vrednost PayPala več kot prepolovila. Celo eBay, njegova nekdanja matična družba do leta 2015, se je odrezal bolje, saj je v tem obdobju padel le za približno 43 odstotkov.

VIRFortune
Prejšnji članekKaj destabilizira ekosisteme?
Naslednji članekNasveti za boljše oralno zdravje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.