NE! kajenju

Kajenje. Grda razvada, ki se jo težko odvadiš. Vemo, kako se je vse začelo?

Vse se je začelo okrog leta 6000 pred našim štetjem, ko so ameriški Indijanci začeli gojiti tobakovec. Beseda tobak je v njihovem jeziku pomenila tulec za vdihovanje tobačnega dima. 3000 let pred našim štetjem so ga Egipčani uporabljali pri svojih verskih obredih. Leta 1492 je Krištof Kolumb prinesel tobak iz Amerike v Evropo. Leta 1853 je nastala prva tobačna tovarna v Havani na Kubi, v Angliji leta 1856, v Ameriških kolonijah leta 1860. Kasneje se je tobak raznosil po celem svetu. Cigarete so postale znane v času napoleonskih vojn (1792-1815), razcvet pa so doživele v krimski vojni (1856). Najbolj nevarne sestavine cigaret so: nikotin (snov, ki nas zasvoji, ime izhaja iz priimka Jean Nicota, eden od prvih gojilcev tobaka in ”krivec”, da so se cigarete ponesle na francoski dvor), katran (snov, ki se nabira v pljučih in jih obarva črno, zmanjšuje pljučne funkcije), ogljikov monoksid (vodilni krivec za srčno-žilne bolezni med kadilci). Proizvajalci pa dodajajo še številne aditive, kot so arome, vlažilci, ojačevalci okusa, barvila, belila, itd. S tobačnim dimom kadilci vdihavajo prek 7.000 kemičnih strupenih, rakotvornih in dražilnih sestavin v obliki plinov ali delcev, vsaj 60 od njih je rakotvornih.

Kajenje naj bi bilo v Sloveniji krivo za približno 3600 smrti letno, kar pomeni skoraj 10 ljudi na dan, 900 od teh je mlajših od 60 let. Kadilci, ki v Sloveniji umrejo zaradi kajenja ali s kajenjem povzročenih bolezni, povprečno umrejo 16 let pred njihovimi vrstniki, ki niso nikoli kadili. Med 30. in 40. letom vsako sedmo smrt pripisujemo kajenju, med 45. in 59. pa celo vsako tretjo. Škoduje tudi našim zobem, dlesnim, so krivec rumenih nohtov na rokah in predvsem kadilci oddajajo neprijeten vonj po tobaku. Udarijo nas močno po žepu, saj zavojček cigaret stane od 3,6€ do 4,30 €, kar, si priznajmo za vsakodnevno razvado ni malo.

Torej kako nehati? Statistika kaže, da več je nekaj več kot polovica nekdanjih kadilcev kajenje opustila brez strokovne pomoči. Dejavniki, za uspešno prenehanje kajenja: motivacija, ki je ključni razlog, da se nekdo sploh odloči opustiti kajenje; močna volja, ki vključuje razdelane ustrezne strategije za premagovanje skušnjav; predanost in zavezanost cilju (»opustil/a bom kajenje ne glede na situacijo«), ki je ključna za vzdrževanje življenja brez cigarete in posledični izhod v zdrav življenjski slog.

Boš zmogel?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.