Ne pozabi! Brez tega ne smeš iti na morje!

V potovalko spraviš kopalke, sončno kremo in brisačo. Potem še ostala oblačila in križanke. Mogoče se spomniš še na dezodorant in zobno ščetko. Osebno imaš itak vedno s seboj, če greš na Hrvaško, greš mogoče še zamenjat denar, drugače si pa pripravljen na morje. Pa si res?

Še ena zelo pomembna stvar, ki jo moraš vzeti s seboj, ko greš v tujino, je Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. To lahko uporabljaš v vseh državah članicah EU in EGP, pa tudi v Švici, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji.

 

Za kartico ne rabiš dodatno plačati, naročiš jo pa enostavno prek spleta. Je obvezna sopotnica na vseh potovanjih, saj nikoli ne veš, kdaj se lahko ponesrečiš. Še posebej zdaj, ko vlada epidemija, je Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja nekaj, kar mora vedno biti s teboj v žepu, ko prečkaš slovensko mejo.

Kartica je za študente veljavna do konca tekočega študijskega leta. Se pravi, če jo narediš v poletnih mesecih, bo veljavna do konca oktobra (dodajo ti en mesec, ker imaš po koncu statusa 30 dni za ureditev zavarovanja).

 

Zakaj je dobro, da jo imaš? Ker z njo lahko v tujini uveljavljaš nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve v javni zdravstveni mreži. Če na primer stopiš na morskega ježka, greš lahko na urgenco in tam te bodo zastonj oskrbeli.

Ko boš torej pakiral za morje, ne pozabi par dni prej naročiti še Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja. V tvoj nabiralnik bo prišla v roku 4 delovnih dni, ti pa priporočamo, da jo zaradi poletne gneče naročiš čim prej.

Urednica revije Študent

VIRZZZS
Prejšnji članekTrgovina Mirella v Trstu: nostalgija in problem hitre mode
Naslednji članekZakaj pozabljamo na introvertirane ljudi?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.