Trgovina Mirella v Trstu: nostalgija in problem hitre mode

Trgovina Mirella v Trstu
Foto: on MIrella

Tržaška trgovina Mirella je edini bazar te vrste, ki še vedno deluje v Trstu (in ki ne spada pod kategorijo kitajske trgovine). V drugi polovici prejšnjega stoletja je bil Trst seveda glavna destinacija za nakupovanje raznih dobrin, še posebej kave in kavbojk ter drugih oblačil. Tja je rinila tako rekoč vsa Jugoslavija. Danes lahko državljani bivših jugoslovanskih republik doma dobimo tako rekoč vse, zaradi česar nakupovanje v Trstu ni več tako priljubljeno, kot je bilo nekoč. Kljub temu pa trgovina Mirella ostaja neverjetno priljubljena.

Mirella Trieste

Stranke, zaposleni in cene

Večina rednih strank trgovine je še vedno prebivalcev (oz. predvsem prebivalk) Slovenije in Hrvaške, pa tudi iz Srbije, Bosne, Albanije, Kitajske, Romunije in Madžarske. V zadnjem desetletju in pol so vanjo začele redno zahajati tudi domačinke, predvsem se je to začelo poznati v obdobju recesije leta 2008. Privabile pa so jih seveda tudi sloves trgovine in zgodbe o nizkih cenah. Pripovedi žensk, ki so na slovenski obali kupile obleko za 25 evrov, naslednji teden pa so pri Mirelli videle isto za 5 evrov, niso redke.

Moč trgovine (kar je v njej tudi možno prebrati) je torej predvsem v cenah, ki so zelo nizke: večinoma se gibajo med 3 in 12 evrov. Poleg tega trgovino odlikuje tudi zelo raztegnjen urnik, odprta je namreč od šestih zjutraj do sedmih zvečer. To po besedah lastnice omogoča Slovenkam in Hrvaticam, ki delajo v Trstu, da nakup opravijo še pred službo. Trgovina Mirela nima samo mednarodnih strank, temveč tudi mednarodne zaposlene. Ob obisku trgovine slišiš največ slovenščine in hrvaščine, tako od kupcev kot od prodajalcev, manjka pa seveda ne niti tržaški dialekt.

Mirella Trieste

Obisk trgovine Mirella

Obisk Mirele je prava pustolovščina. Večina stalnih strank priporoča, da se tja napotimo že v zgodnjih jutranjih urah. Že ob devetih zjutraj je v trgovini, ki se nahaja na ulici Cavour 4b in se razprostira čez kar 450 kvadratnih metrov, prava gneča. Ženske in dekleta (ter nekaj moških, ki so jih bili najbrž prisiljeni spremljati), se drenjajo po ozkih uličicah, speljanih med policami in obešalniki, polnimi barvitih, poceni in verjetno nekvalitetnih oblačil. Vrste za garderobe so dolge, zaposleni pa te med preoblačenjem priganjajo, češ, da drugi (oz. druge) čakajo. Veliko oblačil nima označenih številk, razen tega pa se zdi, da se najde prav vse: vsi barvni odtenki, razni modni dodatki, čevlji, tudi oblačila za moške in otroke (čeprav ženska vsekakor prevladujejo).

Ko končno izbereš oblačila, plačaš prav pri njej, slavni Mirelli. Skrbno oblečena in naličena starejša ženica se prijazno smehlja in utripa z dolgimi trepalnici ter ti na listek natisne PAGATO (plačano). Vedno ti da tudi majhno darilce, na primer nogavice, pisalo, obesek za ključe … Nato svoj paket oblačil prevzameš na naslednji blagajni. Trenutno povsod piše, da naj bi stranke stale meter in pol narazen, a tega tudi pri najboljši volji ni mogoče upoštevati.

Mirella Trieste

Vprašljiva kvaliteta in izvor oblačil

Izlet v trgovino Mirella je lahko zabavna, utrujajoča in potna dogodivščina, predvsem pa nostalgičen pogled na tiste čase, ko so vsi množično rinili v Trst. Kljub temu pa se gre zamisliti o takem načinu nakupovanja in predvsem o tem, kaj kupujemo. Trgovina, polna poceni kosov, ki so v modi ta mesec, ima podoben učinek kot razprodaje. Kupuješ samo zato, ker je poceni, ne pa zato ker zadevo potrebuješ, včasih niti ne zato, ker ti je zares všeč. Če si že tam, pač moraš nekaj kupiti. Poleg tega je vprašanje, od kod ta oblačila izvirajo. Glede na ceno in vprašljivo kvaliteto so najverjetneje iz držav v razvoju, iz delavnic, v katerih za nezaslišano nizko plačo in v nemogočih pogojih delajo ženske in celo otroci. Da ne govorimo o večinoma sintetičnih materialih, iz katerih so ta oblačila izdelana. Poliester se ob vsakem pranju izpira v vodo: kot mikroplastika konča v morjih.

Čar Trsta

Trst je prelepo mesto, v katerem je mogoče početi marsikaj drugega, kot kupovati poceni oblačila. Ponaša se s čudovitim gradom San Giusto z muzejem in razgledno ploščadjo, ogromnim trgom Piazza Unità, očarljivim Canal Grande, pomolom Audace, od koder se da občudovati najlepše sončne zahode, in gradom Miramare, do katerega vodi obala s plažo. Da ne govorimo o številnih starinskih kavarnah, barih, kjer si lahko privoščiš aperitiv, in dobrih picerijah. Sprehod, cappuccino, gelato in pizza so veliko boljši način preživljanja časa v tem mestu. Če si res želiš nakupovanja v Trstu, raje obišči katero od trgovin z oblačili iz druge roke, kot so Vintage Boogaloo, Il Mercatissimo ali Araquà.

Trieste, Friuli Venezia Gulia, Italy - May 25, 2013: Life on Canal Grande in center of the old city in a bad weather day.
Foto: Robert Pavsic iz iStock
Prejšnji članekZakaj je trd boljši od navadnega?
Naslednji članekNe pozabi! Brez tega ne smeš iti na morje!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.