Ne samo kaj, tudi kdaj jemo?

Veliko lahko beremo o zdravi prehrani, o tem, kaj naj bi jedli, a premalo se zavedamo, da je poleg zdravega prehranjevanja pomembno tudi to, kdaj jemo. Poleg tega pa še tempo in stres, ki ju narekuje življenje, pripomoreta k temu, da je naša prehrana neredna in predvsem nezdrava.

In ko omenjamo nezdravo prehranjevanje, imamo velikokrat v mislih prehranjevanje v poznih urah, ki pa je dokazano, da je nezdravo in da ima močen vpliv na povečevanje telesne teže. Vendar se vedno izgovarjamo na kupico obveznosti, ki jih imamo in s tem pomanjkanje časa, da bi uravnoteženo jedli. Ponavadi pa najdemo čas oziroma pomislimo na hrano ravno zvečer, ko se malce umirimo. In takrat nekaj na hitro vržemo vase, kar je spet eden od negativnih dejavnikov prehranjevanja. Pozabljamo pa, da je za naše prehranjevanje še kako pomemben spanec, ki pa ga imajo v času študija tudi premalo.
Če nimamo časa, da bi zaužili zdrav obrok med tednom v času predavanj, je prav, da si pripravimo vsaj kakšen sendvič in da ne izpuščamo obrokov ali mislimo, saj bom kasneje toliko več pojedel. To je zmotno mišljenje in tega mišljenja se moramo čim prej znebiti. Če imate predavanja čez cel dan, si doma pripravite kakšen prigrizek, sendvič ali pa ga pojdite iskat v trgovino. Ko pa bo le mogoče, si privoščite topel obrok na bone, ali če si boste raje doma pripravili oziroma si kupite v naprej pripravljeno hrano, ki jo samo pogrejete.

Pet obrokov na dan
Za naše zdravje je pomembno, da se prehranjujemo redno, da imamo čim več manjših obrokov, da razporedimo vnos hrane v telo čez cel dan. Ni potrebno, da so vsi naši obroki topli, niti da se prenajedamo. Pomembno je, da imamo redne obroke in količino hrane, ki jo potrebuje naše telo in ki jo tudi lahko tekom dneva porabi. Nikar pa ne pozabite, da ni pomembno samo to, da jemo, ampak tudi, da hrano dobro prežvečimo in predvsem, da si namesto sladkega, raje privoščimo sadje, zelenjavo, polnozrnati kruh. Poleg tega ne jejte tri ure pred spanjem. Dnevno naj bi pojedli pet obrokov, a to je skoraj nemogoče, zato nam strokovnjaki svetujejo, da naj zaužijemo tri konkretne obroke, sestavljene iz beljakovin, zdravih ogljikovih hidratov, vlaknin in zdravih maščob.
Zavedajte se, da je naše zdravje zelo odvisno od naše prehrane, zato ni vseeno, kaj in kdaj jemo.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.