Uspehi študentov Univerze v Novi Gorici

Oktober … mesec selitve in začetek novega študijskega leta. Tisti najbolj pridni pa so se udeležili raznih tekmovanj in prireditev.

Univerza v Novi Gorici je bila ustanovljena leta 1998. V tem času so dosegli zelo veliko, omenimo pa zadnje dosežke oziroma uspehe študentov na Univerzi v Novi Gorici:

1. V sredini maja 2009 je družba Trimo d. d. v Stari mestni elektrarni v Ljubljani podelila 8. Trimove raziskovalne nagrade 2009. Namen Trimovih raziskovalnih nagrad je vzpodbujati prenos informacij, znanja in idej med Trimom in obetavnimi mladimi raziskovalci. Med prejemniki nagrad je bil tudi študent Univerze v Novi Gorici, Drago Papler za magistrsko delo z naslovom Primerjava razvojnih učinkov obnovljenih virov energije. V magistrskem delu se je osredotočil na hidroelektrarne in sončne elektrarne ter proučeval njihove zakonitosti in učinke.

2. V Avstriji je konec junija in v začetku julija potekal 15. Seminar mladih raziskovalcev s področja analizne kemije. Seminarja se je udeležil Andrej Ovca, študent podiplomskega študijskega programa Znanosti o okolju na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici in prejel nagrado za najboljši znanstveni prispevek.

3. Tudi Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo se lahko pohvali z uspehi svojih študentov. Konec julija je v Gornji Radgoni potekalo 35. odprto državno ocenjevanje vin Vino Slovenija 2009. Marko Jamšek je na omenjenem prvenstvu šampiona za aromatično polsladko vino prejel Rumeni muškat 2008 ter zlato medaljo za Pinelo 2008 in srebrno medaljo za Rose 2008.

4. Avgusta je v Pliskovici potekal izbor kraljice terana 2009. Za kraljico terana je bila izbrana Neža Milic, študentka Fakultete za znanosti o okolju na Univerzi v Novi Gorici.

5. Septembra pa je v okviru prireditve Vipavska trgatev 2009 potekala prva prireditev Vipavska vinska kraljica. Prva Vipavska vinska kraljica 2009 je postala Nika Gregorič, hkrati tudi prva diplomantka Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici.

6. V Mariboru je prav tako septembra potekalo 6. Mednarodno tekmovanje univerzitetnih vin. Tekmovanja se je udeležila tudi Univerza v Novi Gorici z vinom Univerzitetni Zelen 2008, za katerega je dobila nagrado in sicer najvišje priznanje šampiona v kategoriji belih suhih vin. Vino Univerzitetni Zelen 2008 je suho belo vino, pridelano na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Poleg Univerze v Novi Gorici se je na tekmovanje prijavilo še 15 sorodnih ustanov iz 9 držav in sicer: Češke, Hrvaške, Poljske, Srbije, Madžarske, Španije, Makedonije, Slovenije in Slovaške.

Mojca Buh

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.