Neprestana utrujenost in brezvoljnost

Grilled top sirloin or cup rump beef meat steak on marble board. Black background. Top view.
Foto: Vladimir Mironov iz iStock

Se sredi dneva počutiš kot da ravnokar vstal/a ali pa da si prejšnji dan počela nekaj zelo fizično napornega?

Ve­li­ko­krat se zgo­di, da ste iz­čr­pa­ni brez pra­ve­ga raz­lo­ga. Prejš­njo noč ste si pri­voš­či­li več kot dovolj dolg po­či­tek ali celo še več kot ponavadi  , a nič ne po­ma­ga

Tu je nekaj izmed razlogov oz. rešitev, ki ti  bodo pojasnili ta neprijeten občutek, ki ti obremenjuje normalno funkcioniranje v vsakdanjem življenju.

Žeja oz dehidracija

Utrujenost je eden izmed ključnih znakov pomanjkanja tekočine. Verjetno si že slišal stavek, da ko občutiš žejo si že iz­gu­bi­li 1 do 2 od­stot­ka te­le­sne te­ko­či­ne. Ko ta de­lež pade na 3 odstot­ke, bo­š za­ču­ti­li, da so ti upa­dle fi­zič­ne spo­so­bno­st. Zato imej­ ved­no pri roki ste­kle­ni­co vode. Po­pij­  je osem ko­zar­cev na dan ozi­ro­ma ustrez­no več, če veli­ko te­lo­va­di­š.

Tema (temna soba,pisarna…)
Večina od nas, na žalost, ne dela v razkošni pisarni z velikimi okni. Običajno se moramo sprijazniti s pregrajenimi prostori ali z umetno osvetljenimi veleblagovnicami, ki nas počasi spreminjajo v premikajoče se mrliče. Učenje ob majni svetilki ali celo lovljenju še zadnjih žarkov svetlobe. Pomanjkanje
svetlobe povzroča kinkanje, še zlasti sredi popoldneva, ko te notranja ura sporoča, da je čas za počitek, namesto da bi bili pripravljeni na miselne podvige. Tako da le hitro prižgi svetilko, ko je to potrebno( tako tudi ne obremenjuješ svojih oči).

Nepravilna prehrana(preveč ogljikovih hidratov)

Tisti, ki jedo samo hra­no, bo­ga­to z oglji­ko­vi­mi hi­dra­ti in rev­no z be­lja­ko­vi­na­mi – jedo deni­mo samo špa­ge­te, kruh, sad­je in so­la­te – po­na­va­di omed­li­jo prej kot tisti, ki se prehranjujejo bolj premišljeno.

Oglji­ko­vi hi­dra­ti pov­zro­ča­jo spro­šča­nje se­ro­to­ni­na, ke­mič­ne sno­vi, ki na telo učin­ku­je pomirjujoče. Be­lja­ko­vi­ne spod­bu­ja­jo tvor­bo do­pa­mi­na, ki ima na­spro­ten uči­nek.

Ni vam tre­ba zmanj­ša­ti skup­ne ko­li­či­ne oglji­ko­vih hi­dra­tov ali po­ve­ča­ti ko­li­či­ne be­lja­ko­vin v svo­ji pre­hra­ni (oglji­ko­vi hi­dra­ti naj bi tako ali tako bili glav­na se­sta­vi­na urav­no­te­že­ne pre­hra­ne, več­ina iz­med nas pa uži­va tudi ve­li­ko be­lja­ko­vin). Pa­zi­te samo na ustrez­no raz­mer­je.

 

Premalo železa
Pomanjkanje železa se največkrat pokaže pri osebah, ki zaužijejo premalo mesa ali pa imajo na splošno slabe prehranjevalne navade. Slabokrvnost zaznamuje majhna koncentracija rdečih krvnih celic (eritrocitov), nanjo pa lahko med drugim nakazujejo tudi simptomi kot so bleda koža, občutek telesne slabosti, konstantna utrujenost, pretirana zadihanost med telesno aktivnostjo, nespečnost, pogosti glavoboli, omedlevica, močno razbijanje srca ali razdraženost v počutju. Pogost znak pomanjkanja železa so tudi krhki nohti ter ranice v ustni votlini ali na kotičkih ustnic. Hrana , ki ti bo pomagala izboljšati kri in poskrbela za dovolj velik vnos železa; rdeče meso, rdeča pesa, suhe marelice, morski sadeži,sezamovo seme, alge…

Če si se prepoznal/a v katerem izmed zgoraj naštetih ˝simptomov˝sedaj veš , kaj je vzrok nenehni utrujenosti. Opozarjam pa te lahko, da je nenehna utrujenost lahko znak katere izmed drugih bolezni.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.