Nevarnosti debelosti

Debelost je kronična bolezen, ki prizadene vse organske sisteme v telesu. V Sloveniji je 37 % odraslih prekomerno težkih in 17 % debelih. Zdravniki vseh strok se s pretežkimi pacienti in njihovimi težavami srečujejo – dnevno.

Po zadnjih raziskavah naj bi bila debelost povezana z večjo morbidnostjo kot kajenje, alkoholizem ter revščina. Če se bo trend nadaljeval, bo debelost verjetno postala glavni vzrok preprečljivih smrti, ki ga sedaj predstavlja kajenje. Debelost je povezana z večjo umrljivostjo in je dejavnik tveganja za mnoge bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen tipa 2, nekateri tipi raka in nealkoholna bolezen jeter. Naštete bolezni predstavljajo le del težav povezanih z debelostjo. Ko vam bo torej nekdo poskušal predstaviti debelost kot vrednostno popolnoma nenegativno stanje, mu ‘zreticirajte’ ta članek.

Vpliv debelosti na kardiovaskularni sistem

Glavno vlogo pri nastanku zapletov debelosti in srčno-žilnih bolezni imajo maščobne celice, adipociti, ki kot endokrini organ izločajo številne hormone. Med njimi je pomemben leptin, katerega količina v telesu je premo sorazmerna količini maščevja. Leptin preko sproščanja nevropeptida Y v hipotalamusu zavira občutek lakote, spodbuja telesno dejavnost, termogenezo in aktivira simpatični živčni sistem. Dokazano je, da se pri debelih ljudeh v območju hipotalamusa razvije selektivna rezistenca na leptin, kar pomeni, da kljub visokim vrednostim leptina ne pride do zavrtega apetita ali povečane porabe energije, pride pa do povečane aktivnosti simpatičnega živčnega sistema.


Pri debelejših je večja pojavnost ateroskleroze, kar si razlagamo s povečanim izločanjem proinflamatornih (provnetnih) citokinov iz maščevja. Debelost je povezana s povečanim tveganjem za koronarno srčno bolezen, srčno popuščanje, kardiomiopatijo, atrijsko fibrilacijo in ostale bolezni srca in ožilja.

Diabetes tipa 2 in metabolni sindrom

Več kot 80 % sladkorne bolezni tipa 2 je povezane s debelostjo. Sladkorni bolezni tipa 2 se pogosto pridružijo še druge težave, kot so hipertenzija, visoke serumske vrednosti LDL delcev, nizke vrednosti HDL delcev ter seveda velik obseg pasu. Če ima oseba več kot tri izmed naštetih dejavnikov, govorimo o metaboličnem sindromu. Pacienti s to diagnozo so bolj ogroženi za metabolne zaplete, pogosteje obolevajo za kardiovaskularnimi boleznimi ter imajo večjo umrljivost.

Rak in debelost

Kljub temu, da je debelost bolj pogosto omenjena kot dejavnik tveganja za nastanek kardiovaskularnih bolezni, to ne pomeni, da lahko zanemarimo njeno vlogo dejavnika tveganja za nastanek določenih vrst raka. Obširne perspektivne študije so pokazale, da je debelost povezana s povečanim tveganjem za rak debelega črevesa, postmenopavzalnim rakom dojk, endometrija, ledvic in adenokarcinomom požiralnika. Ocenjuje se, da je prekomerna teža odgovorna za približno 20 % vseh primerov raka.

Debelost in jetrne bolezni

Debelost je povezana s spektrom jetrnih abnormalnosti, ki jih s skupnim izrazom imenujemo nealkoholna maščobna bolezen jeter (NAFLD, non-alcoholic fatty liver disease). Sem spadajo steatoza, ki je opredeljena s povečano vsebnostjo trigliceridov v jetrih, steatohepatitis (NASH, non-alcoholic steatohepatitis), o katerem govorimo, ko se steatozi pridružita še vnetje in fibroza ter maščobna ciroza jeter.


Histološke spremembe so podobne alkoholni bolezni jeter. Pacienti imajo poleg večjega tveganja za razvoj ciroze tudi večje tveganje za razvoj karcinoma jetrnih celic in za terminalno jetrno odpoved. Prevalenca maščobne jetrne bolezni se povečuje z indeksom telesne mase, lahko pa se pojavi tudi pri ljudeh z normalno telesno težo.

Pickwickov sindrom hipoventilacije in obstruktivna apneja v spanju

Pickwickov sindrom, poimenovan po debelem fantu iz Dickensove knjige, ali hipoventilacijski sindrom zaradi debelosti je bil opisan že 50 let nazaj, vendar je še vedno slabo prepoznan in premalo zdravljen. Zaradi velike količine abdominalnega maščevja, ki pritiska na prepono, je pri debelih dihanje močno oteženo. Med spanjem se zaradi ležečega položaja pri bolnikih razvije še obstrukcija zgornjih dihalnih poti zaradi maščevja v vratu in hipotoničnih mišic mehkega neba in grla.


Kronična hipoventilacija v okviru Pickwickovega sindroma lahko vodi do pljučne hipertenzije, pljučnega srca, hipoksija pa spodbuja eritropoezo, poveča hematokrit, kar zaradi povečane viskoznosti krvi vodi do cirkulatornih zapletov.

Veliki finale težav

Pri debelih so pogostejše infekcije, venske tromboze, omenjena je celo večja pojavnost demenc. Pri moških je pogosto motena erektilna funkcija, prav tako pa je debelost vzrok za moško neplodnost, ker v maščevju poteka pretvorba testosterona v estrogene. Do neplodnosti zaradi nerednih menstruacij in anovulatornih ciklov pride tudi pri ženskah. Zaradi povečane produkcije holesterola imajo debeli večje tveganje za razvoj žolčnih kamnov. Na koži se pojavijo strije in akantozis nigrikans, ki se kaže kot hiperpigmentacija okoli vratu, pazduh in ekstenzornih površin sklepov.


Ne smemo pozabiti na osteoartrozo, za katero trpi večina prekomerno težkih ljudi. Debeli ljudje so pogosto stigmatizirani in v vsakdanjem življenju naletijo na neodobravanje, kar vodi do psihičnih težav in depresije. V sklop težav, ki so posledica povečane telesne teže, sodi še mnogo drugih, ki v članku niso opisane.


Ekipa Gaster Felix

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.