Living Colour napovedujejo izid novega studijskega albuma – »Shade«!

Legendarna newyorška zasedba Living Colour, ki jo sestavlja kvartet izjemnih glasbenikov (pevec Corey Glover, basist Doug Wimbish, kitarist Vernon Reid in bobnar Will Calhoun), po 8-ih letih predstavlja prve nove studijske posnetke! Album »Shade«, ki bo uradno izšel 8. septembra 2017 pri založbi Megaforce Records. Izid albuma je že pospremil supersonični singel »Come On«, septembra pa skupina, ki je v Sloveniji nastopila že petkrat, pripravlja serijo evropskih koncertov.

Iskrica, ki je tokrat zanetila ustvarjalni ogenj četverice, se je zgodila na dobrodelnem koncertu v Apollo Theatre v Harlemu, kjer so Livingi odigrali klasiko »Preachin’ Blues« pionirja žanraRoberta Johnsona. In, kot, da bi jih na tem nastopu obsedel Robertov duh. Pesem so odigrali s takim zanosom, da so navdušili in presenetili tako sebe kot občinstvo. Ko so slišali lastno mešanico metala in bluesa, so spoznali, da bo blues tudi vodilo pri ustvarjanju novih posnetkov, od katerih jih je 13 našlo mesto na prihajajočem albumu.

Gre za njihovo šesto studijsko izdajo, ki sledi kritiško hvaljeni ‘The Chair in the Doorway‘ iz leta 2009. Zasedba je na višku ustvarjalnih moči in raziskuje nove glasbene prijeme. Kot, da ne bi šlo za glasbene veterane, ampak navdušujoče novince. Corey Glover je dejal, da je ‘Shade’ v svoji končni obliki bolj rekonstrukcija bluesa, kot pa ena od njegovih interpretacij.

Album je produciral Andre Betts, ki je z zasedbo prvič sodeloval leta 1993 na projektu ‘Stain’ – ki so ga pilili kar pet let. Tokrat se je bil več kot pripravljen soočiti z novim izzivom in sodelovati s perfekcionisti, kakršni so Living Colour. »Ustvarjati album je umetnost skozi proces in včasih je lažje delovati, če pri nastajanju sodelujejo raznovrstni in samosvoji ljudje. In ko se zadeve usedejo na svoje mesto, je to res nekaj lepega. »Shade« je dokaz, kdo Living Colour smo in kako kameleonske so naše kvalitete,« dodaja basist Doug Wimbish.

Brez dvoma te kvalitete dokazujejo na soničnem potovanju dolgem 13 pesmi, od katerih naj še posebej opozorimo na gostovanje Georgea Clintona v acid funk baladi »Two Sides« in afro-punk ognjemet »Glass Teeth«, v katerih Corey Glover dokazuje, da je njegov vokal močnejši kot kadarkoli. Pa prvo pesem na albumu »Freedom Of Expression (F.O.X.)« in soul-blues »Who’s That?«, v katerih se Vernon Reid ponovno izkaže kot eden najbolj kreativnih kitaristov v modernem rocku. Bobnar Will Calhoun se s pesmijo »Invisible« pokloni leta 2008 umrlemu bobnaru Buddyju Milesu (Jimi Hendrix/Band of Gypsys & Carlos Santana), velikemu prijatelji skupine. Odličen je staro-šolski thrasher vs. gangster boogie »Blak Out«. »Program« pa se spogleduje z njihovo najbrž največjo uspešnico »Cult of Personality«. Na albumu je tudi nekaj zanimivih priredb: že omenjena »Preachin’ Blues« Roberta Johnsona, »Who Shot Ya?« Notorious B.I.G-a in »Inner City Blues« Marvina Gayea, ki se neopazno sprehaja med sinkopirajočim rhythm&bluesom ter hard rockom.

Medtem ko se mnogi rockerski veterani zadovoljijo z življenjem od koncerta do koncerta, člani Living Colour najbolj uživajo v skupnem ustvarjanju novega materiala. In »Shade« je nekakšen testament tega ustvarjalnega duha. Četverica je skozi talent in prijateljstvo raziskovala blues – tako po glasbeni kot čustveni plati – in ustvarila album, ki ne samo, da priča o tem, kje se nahajajo kot skupina, ki se približuje tretji dekadi ustvarjalnega druženja, ampak je hkrati tudi refleksija težavnega sodobnega sveta.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.