Obvladaj svoj stres

Po stresnem obdobju, učenju se bo prileglo malo počitka.

Vendar imate nekateri še kar nekaj izpitov in se zato za vas še ni končalo stresno obdobje. Zato se sprostite in poskusite s tehnikami sproščanja, saj se boste na ta način lažje učili:


Tehnike obvladovanja stresa


1. Kognitivne tehnike

Njihov cilj je spremeniti način, s katerim ljudje interpretirajo stresne dogodke: učijo se misliti v stresnih situacijah bolj mirno, racionalno in konstruktivno, kar vpliva tudi na njihovo emocionalno stanje. Kognitivne tehnike obvladovanja stresa nadomeščajo izrazito negativno (katastrofično) mišljenje (na primer: »Če tega izpita ne naredim, je z mano konec.« ali »Saj sploh nima smisla, da poskušam, ne bo mi uspelo.«) z bolj spodbudnim mišljenjem, ki obremenitve vidi kot izzive in ne kot grožnje. Lahko vsebuje treniranje pozitivnih misli, na primer: »Razmere so težke, a se lahko čim bolj potrudim.« Usmerjene so lahko k izogibanju perfekcionizmu v opravljanju nalog ali v druge načine razvijanja pozitivne samopodobe.

2. Emocionalne tehnike

Predvsem razvijajo iskanje in vzdrževanje socialne podpore drugih ljudi, zato spodbujajo navezovanje stikov in druženje z drugimi ljudmi na različne načine ter možnosti pogovorov in posvetovanja. Pomembno je tudi usvajanje strategij za predelavo negativnih čustev, kot so strah, jeza, občutek nemoči, manjvrednosti ipd. Občutek, da nas drugi čustveno podpirajo, da skrbijo za nas in da nas cenijo, lahko močno zmanjšuje uničujoč učinek mnogih stresorjev na nas.


3. Vedenjske tehnike

Te tehnike predvsem poskušajo spremeniti vedenjske vzorce, ki dodatno povečujejo stres v posameznikovem življenju. Take so na primer tehnike uspešnega reševanja konfliktov, tehnike spreminjanja načina življenja ali neustreznih navad, pogosto tudi tehnike izboljšanega načrtovanja in izrabe časa. Te se običajno začnejo s tem, da vsaj en teden stalno zapisujemo, kako porabljamo čas v celem dnevu (na primer gledanje TV, pospravljanje, učenje). Nato naredimo povzetek, kako bi želeli spremeniti porabo svojega časa (na primer povečati število ur učenja). Tehnike učinkovite porabe časa zmanjšujejo negativni učinek časovnega pritiska in neuspehov, izvirajočih iz slabše izpeljanih nalog, ki smo jih začeli prepozno in jih dokončali v naglici.

4. Telesne (fizične) tehnike

Te tehnike poskušajo izboljšati telesno reagiranje pred stresnim dogodkom in med njim ter neposredno po njem. Tehnike zmanjševanja telesnih posledic stresa so telesno gibanje, rekreacija, vadba, tek ali hoja v naravi (sproščanje mišične napetosti), sprostitvene tehnike, na primer avtogeni trening, progresivna relaksacija, tehnike biofeedbacka ter meditacijske tehnike. V sodobnem času pa je pogost način za ublažitev doživljanja stresa uporaba neke vrste predpisanih zdravil (na primer pomirjeval) ali celo drog (na primer alkohola, pa tudi kokaina, marihuane …).

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.