Odkrili nov vzrok za nastanek astme, ki pa ponuja novo rešitev za zdravljenje

Woman hand holding asthma inhaler ready to use in winter
Foto: AntonioGuillem iz iStock

Znanstveniki s King’s College London so odkrili nov vzrok za astmo, ki vzbuja upanje za zdravljenje, ki bi lahko preprečilo smrtno nevarno bolezen.

Zdravljenje astme nič več nemogoče?

Večina trenutnih zdravljenj astme izhaja iz ideje, da gre za vnetno bolezen. Kljub temu je življenjsko nevarna značilnost astme napad ali zoženje dihalnih poti, ki oteži dihanje. Nova študija prvič kaže, da je veliko značilnosti napada astme – vnetje, izločanje sluzi in poškodba pregrade dihalnih poti, ki preprečuje okužbe – posledica te mehanske zožitve v mišjem modelu.

Ugotovitve kažejo, da bi lahko blokiranje procesa, ki običajno povzroči smrt epitelijskih celic, preprečilo poškodbe, vnetje in sluz, ki so posledica napada astme.

Profesorica Jody Rosenblatt s King’s College London je dejala: »Naše odkritje je vrhunec več kot desetletnega dela. Kot celični biologi, ki opazujemo procese, smo lahko videli, da fizična zožitev napada astme povzroči obsežno uničenje pregrade dihalnih poti. Brez te ovire je veliko večja verjetnost, da bodo bolniki z astmo dobili dolgotrajno vnetje, celjenje ran in okužbe, ki povzročajo več napadov. Zdaj smo v boljšem položaju, da preprečimo vse te dogodke.«

Zdravilo za astmo
Zdravilo za astmo Foto: AaronAmat iz iStock

Kako zoženje dihalnih poti povzroči astmo?

Vzroki astme še vedno niso pojasnjeni. Sedanja zdravila zdravijo posledice napada astme tako, da odpirajo dihalne poti, umirjajo vnetje in razbijajo lepljivo sluz, ki maši dihalne poti, kar pomaga nadzorovati astmo, vendar je ne preprečuje.

Odgovor za zaustavitev simptomov astme je morda v iztiskanju celic, procesu, ki so ga odkrili raziskovalci, in povzroča večino smrti epitelijskih celic. Znanstveniki so uporabili modele mišjih pljuč in tkivo človeških dihalnih poti, da bi odkrili, da ko se dihalne poti skrčijo, kar je znano kot bronhokonstrikcija, se epitelne celice, ki obdajajo dihalne poti, iztisnejo in kasneje odmrejo.

Ker bronhokonstrikcija povzroči toliko ekstruzij celic, poškoduje pregrado dihalnih poti, kar povzroči vnetje in odvečno sluz.

V prejšnjih študijah so znanstveniki ugotovili, da lahko kemična spojina gadolinij blokira ekstruzijo. V tej študiji so ugotovili, da lahko deluje pri miših, da bi preprečili čezmerno iztiskanje, ki povzroča poškodbe in vnetje po napadu astme. Avtorji ugotavljajo, da gadolinij ni bil preizkušen pri ljudeh in ni veljal za varnega ali učinkovitega.

Profesorica Rosenblatt je dejala: »To zoženje in uničenje dihalnih poti povzroči vnetje po napadu in prekomerno izločanje sluzi, ki ljudem z astmo oteži dihanje. Trenutne terapije ne preprečijo tega uničenja – inhalator, kot je Albuterol, odpre dihalne poti, kar je ključnega pomena za dihanje, vendar smo ugotovili, da ne preprečuje škode in simptomov, ki sledijo napadu. Na srečo smo ugotovili, da lahko uporabijo poceni spojino, gadolinij, ki se pogosto uporablja za slikanje MRI, da zaustavijo poškodbe dihalnih poti pri mišjih modelih ter posledično vnetje in izločanje sluzi.«

VIRScienceDaily
Prejšnji članekNajboljši koncerti 2024 – v Sloveniji!
Naslednji članekS. p. ali d. o. o. – kaj je razlika?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.