S. p. ali d. o. o. – kaj je razlika?

Izbrati s.p. ali d.o.o.
Izbrati s.p. ali d.o.o. Foto: Moon Safari on iStock

Ko se prvič podaš na podjetniško pot, se prej ali slej znajdeš pred vprašanjem, katero obliko podjetja izbrati. Različne oblike podjetja so družba z neomejeno odgovornostjo, delniška družba, komanditna družba, socialno podjetje zavod in najbolj uporabljani možnosti: samostojni podjetnik in družba z omejeno odgovornostjo. Pred sprejemom odločitve je ključno, da dobro poznaš obe obliki in razlike med njima.

Osebna odgovornost in ustanovni kapital

Osnovna značilnost, po kateri se obliki podjetja ločita med sabo, je osebna odgovornost, ki velja za samostojnega podjetnika. V tem primeru podjetnik odgovarja z osebnim premoženjem. Pri družbi z omejeno odgovornostjo odgovarja le s kapitalom podjetja. Posledično za odprtje s. p. ni potreben osnovni kapital, za odprtje d. o. o. pa je določen minimalni osnovni kapital 7.500 evrov. Ta je lahko v obliki denarja ali sredstev oziroma kombinacija obojega.

Stroški ustanovitve

Sama ustanovitev je za obe obliki precej podobna, saj je mogoča že na eni izmed fizičnih VEM točk ali na spletu na portalu e-VEM oziroma točki SPOT. Za večosebno družbo z omejeno odgovornostjo pa je postopek ustanovitve treba opraviti pri notarju, kar pomeni dodaten strošek glede na notarsko tarifo. Sicer je ustanovitev brezplačna.

Obdavčitev dobička

Pomembna razlika je tudi način obdavčitve dobička. Za d. o. o. se upošteva davek od dohodkov pravnih oseb, ki je vedno obdavčen po enaki davčni stopnji: 19 %. Obdavčitev s. p. je progresivna glede na višino dobička po dohodninski lestvici, torej znaša med 16 % in 50 %. Ob izpolnjevanju določenih pogojev se dobiček lahko obdavči ob upoštevanju normiranih odhodkov po fiksni stopnji 20 %.

Razpolaganje z denarjem

Ker je dobiček s. p. hkrati tudi plača samostojnega podjetnika, je ta ne more uveljavljati kot strošek. Seveda pa lahko z denarjem na računu prosto razpolaga. Po drugi strani pri d. o. o. podjetnik plačo sam sebi izplačuje in je ta smatrana kot strošek. Možnost razpolaganja z denarjem na računu pa je precej omejena.

Kredit

Za s. p. je ureditev bančnega kredita težja in tudi možnosti prijave za pridobitev sredstev na razpisih so omejene. To lahko oteži ali onemogoči večje investicije in projekte, ki zahtevajo dražjo infrastrukturo. Za d. o. o. je ureditev bančnega kredita lažja. Ta oblika je primernejša od s. p. tudi za prijavo na različne razpise.

Prejšnji članekOdkrili nov vzrok za nastanek astme, ki pa ponuja novo rešitev za zdravljenje
Naslednji članekPopolne slušalke za pisarniška okolja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.