Odstranjevanje tetovaž – vredno ali ne?

Vsako leto se po svetu vedno več ljudi odloči za tetovažo. Nekateri jo obžalujejo, se je naveličajo ali z njo niso zadovoljni in si jo želijo kasneje v življenju odstraniti. Odstranjevanje tetovaže ni enostavno, lahko pripelje do zapletov in s tem tudi do različnih stranskih učinkov.

Tetovaže se dandanes večinoma odstranjujejo z laserjem, ki omogoča učinkovito brezkrvno zdravljenje z minimalnimi stranskimi učinki, ter brez brazgotin. Kako deluje? Laserski žarek točno določene valovne dolžine razbije barvo v koži na majhne delce, brez da bi pri tem poškodoval zgornjo povrhnjico kože. Te razgrajene delce barve kasneje odstrani imunski sistem, kar lahko traja do 6 tednov.

Odstranjevanje tetovaže z laserjem.Za popolno odstranitev tetovaže je potrebno strokovnjaka obiskati od dva do dvanajstkrat, poseg pa traja 20 minut. Število terapij je odvisno od vrste in globine tetovaže, starosti ter dela telesa, kjer se tetovaža nahaja. Med dvema obiskoma morajo miniti vsaj štirje tedni, da se ima koža čas zaceliti in odstraniti razgrajene delce barve.

Po posegu lahko pričakujemo tudi kakšne negativne stranske učinke. Na predelu odstranjevanja tetovaže se lahko pojavijo oteklina, mehurji, podplutbe in bolečina, podobna bolečini, ki jo občutimo med migreno. Pozneje lahko pride do okužbe, še večjih brazgotin in do sprememb v obarvanosti kože, saj pigmentno specifični laserji uničujejo kožne celice – največji problem predstavljata rumena in zelena barva, ki se ju težko znebimo.

Odstranjevanje tetovaž je dolg poseg, ki zahteva potrpežljivost, denar in čas. Torej če si se ravno želel odpraviti po novo tetovažo, raje še malo premisli, na kateri del telesa jo boš dal, in se zamisli kakšna se ti bo zdela čez 15 let.

Prejšnji članek5 načinov, kako porabiti manj plastike
Naslednji članekMarvel: Faza 4

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.