Ogrci: Kako se jih znebiti in drugi nasveti

Skincare is serious business
Foto: PeopleImages iz iStock

Razširjene in zamaščene pore oziroma ogrci so pravzaprav maščoba (loj), ki je zastala v zunanjem delu žleze lojnice. Na žalost jih je preprosto opaziti, saj so temne barve in čisto malo dvignjeni nad ostalo kožo. Veljajo za bolj blage, ker ne povzročajo bolečin, a psihološki stres ostaja. Najbolj pogosti so prav na nosu, lahko pa se pojavijo tudi na rokah, prsnem košu, hrbtu in na vratu.

Kako nastanejo?

Črni ogrci nastanejo, ko odmrle kožne celice zamašijo pore in maščoba iz žlez ne more prehajati na površino. Ker maščoba (loj) ob stiku z zrakom oksidira, ta postane temna. Čeprav imajo ljudje z mastno kožo večje probleme z ogrci, se pojavljajo tudi pri tistih s suho kožo. Ni pa res, da ogrci nakazujejo pomanjkanje higiene.

Kako jih pozdravimo ali preprečujemo

Na tržišču obstaja tisoč in en pripravek za »uničevanje« ogrcev, ki so vse od krem pa do rokavic za stiskanje ogrcev. Veliko teh pripravkov in pripomočkov je na tržišču postalo slavnih kar tako, brez neke prave rešitve. Seveda pa to ne pomeni, da ne delujejo. Ker je toliko različnih pripomočkov, je pravilno sklepati, da bo eden zagotovo deloval. Tako lahko kot mnogi poskusiš več pripomočkov in vidiš, kako in kaj. Nasvet ni ne vem kaj, ampak smo že vsi bili na tem mestu in poskusili enako.

cosmetologist applying black mask on pretty woman face wearing black gloves, gorgeous woman in spa having facial procedures.
Foto: Ruslan malysh iz iStock

Luščenje kože in prekomerno umivanje

Čeprav je pravilna nega kože z mikro-luščilnimi sredstvi pomembna za odstranjevanje odmrlih kožnih celic, mnogi pretiravajo. Nikakor ne počni z ogrci tako, kot bi z umazano kožo, saj boš zadevo le poslabšal. Prav tako ne pretiravaj z umivanjem obraza z vodo, kaj šele z mili. Po večini boš le izsušil kožo in jo razdražil.

Obrazne maske in trakovi

Tista črna zadeva, ki jo odlepiš z nosa, včasih pomaga, včasih pa ne. Podobno kot ostale maske in trakovi, tudi ta ne zmanjša por, ampak jih le delno očisti. Por se namreč ne more povečati ali pomanjšati, saj pore niso mišica in zato niso prožne. Lahko postanejo samo bolj vidne ali manj vidne, kar je odvisno od količine loja, ki se v porah nabere.

Parna kopel obraza

Tak način pride prav pri čiščenju, vsekakor pa ne pri zdravljenju ogrcev. Pripravi si parno kopel za obraz ali pa nanj postavi mokro, toplo brisačko in počakaj nekaj minut. Koža se bo omehčala in to ti bo olajšalo odstranitev maščobe. Previdno lahko začneš stiskati, po koncu pa uporabiš kremo, ki ti jo je priporočil farmacevt.

Salicilna kislina

Več strokovnjakov za uničevanje ogrcev priporoča izdelke, ki imajo v sebi salicilno kislino. Ta bo odmašila pore in odpravila kopičenje odmrlih celic s spodbujanjem obnavljanja kožnih celic. Najdeš jo v kremah, gelih in drugih izdelkih za obraz.

Popranje

Črni poper (pol žličke) pomešaj s skuto (dve žlici) in pomešaj. Nanesi na obraz, ko pa se posuši umij z vodo. To ponovi dvakrat tedensko.

Med

Segreto žličko medu nanesi na obraz oziroma nos. Pusti nekaj minut, nato pa speri s toplo vodo.

Čaj

Črni ali zeleni čaj skuhaj in pusti, da se ohladi do sobne temperature. Z blazinicami za čiščenje obraza nanesi na obraz in pusti delovati čez noč.

Zobna pasta in ščetka

Nekateri so povedali, da jim je pri ogrcih pomagala uporabe zobne paste na ogrcih. Tudi če je to res, prosim, ne pretiravaj. Lahko pa si pomagaš z zobno ščetko, ki ji dodaš limonin sok. Zelo nežno podrgni po ogrcih in to ponovi dvakrat na teden.

Ostali nasveti

  • Redno preoblačenje vzglavnika.
  • Umivanje las, predvsem če so ti mastni.
  • Uporaba sesalnika ogrcev ni ravno priporočena.
  • Zdrava prehrana, saj se veliko kožnih težav reši s pravo prehrano.
Facial cleaning theme. Woman remove blackheads from skin pores macro close up view
Foto: dimarik iz iStock

Bodi potrpežljiv

Odstranjevanje ogrcev je podobno hujšanju. Rezultati ne bodo prišli kar čez noč, zato je treba biti potrpežljiv in se držati svojega načina odstranjevanja ogrcev. Vsekakor pa se posvetuj s farmacevtom ali dermatologom, ki ti bosta s pridobljenim znanjem pomagala in ti svetovala še katere druge dodatne pripravke.

Urednik portala Student.si

VIRNIJZ
Prejšnji članekKlasični nasveti, ki nikakor niso praktični
Naslednji članek5 najpogostejših mitov o Islandiji

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.