5 najpogostejših mitov o Islandiji

Islandija je večinsko prekrita z ledeniki in res neizprosna za življenje. Ravno zaradi tega je še posebej priljubljena destinacija predvsem za severne medvede in pingvine.

Kimaš zgornjemu zapisu? Potem moraš nujno izvedeti 5 najpogostejših mitov o Islandiji!

  1. Večni mraz in led

Če sklepamo po imenu tega otoka, si res lahko predstavljamo le neomejene količine ledu, snega in vsesplošnega mraza. Takšno ime naj bi deželi že v letu 870 nadel vikinški vodja Flóki Vilgerdsson, ko mu je po poskusu naselitve v hudi zimi poginila vsa živina. Ponekod se pojavljajo še zapisi, da se je ime obdržalo tudi zato, da dežela ne bi bila preveč privlačna za druge narode. Podnebje je v primerjavi z našim res bolj hladno, vendar povprečna julijska temperatura znaša 13 °C (V Sloveniji pa 20 °C). In ne, severni medvedi in pingvini niso del islandske favne. Žal.

Polarnih medvedov na Islandiji ni.
Polarnih medvedov na Islandiji ni.
  1. Tuj moški za poroko z Islandko prejme finančno nagrado

Totalno neresnično. Tukaj ni kaj debatirati. Morda omenimo le, da na Islandiji živi celo malce več moških kot žensk.

  1. Vsi Islandci so ateisti

Raziskava iz leta 2013 kaže na to, da je trdnih ateistov le 10 %, ostali pa verujejo – v karkoli že pač. Večina vernikov, to je nekje 70 %, je pripadnikov evangeličansko – luteranske veroizpovedi.

  1. Mobilna aplikacija Íslendingabók za izogibanje incestom

Dotična mobilna aplikacija sicer res obstaja, vendar jo je inženir Friðrik Skúlason ustvaril z namenom rodoslovnega raziskovanja. Zgodovinsko raziskovanje lastnega naroda je nekaj, kar Islandce pač izjemno zanima. Kakorkoli že, populacija je tako majhna, da gotovo vedo, kdo je komu teta, nečak ali pa sestrična.

  1. Potovanje po Islandiji je izjemno drago

Gotovo ni med najcenejšimi turističnimi destinacijami na svetu, vendar pa se dá prihraniti predvsem z načinom potovanja in prehranjevanja. Pri prehranjevanju ni posebnih skrivnosti – nakupuj v poceni supermarketih (Bonus ? ) in kuhaj sam. Za način potovanja pa se kot najboljši kaže…

Camper kombi

Mi štirje smo potovali s camper kombijem podjetja Happy Campers. Takšen način potovanja je v primerjavi s spanjem v hotelih, počitniških hišicah ob poti, v Airbnb namestitvah ali pa hostlih precej cenejši. Strošek najema camperja ni zanemarljiv (mi smo za 10 dni odšteli 2200 €), vendar je ta manjši, če vas potuje več skupaj. Povprečna cena nočitve v hostlu ali na Airbnb-ju znaša vsaj 50 € na osebo. Na prvi pogled precej podoben strošek, a ti potovanje s camperjem omogoča toliko več drugačne svobode. Če potuješ na ta način, se izogneš pretiranemu vnaprejšnjemu planiranju in se res lahko sprostiš. Ni ti potrebno nenehno gledati na uro in loviti časa za prijavo v hotelsko ali Airbnb namestitev. Če te določen slap, ledenik, plaža ali pa kamen prevzame za celih 12 ur, pač prilagodiš lokacijo te nočitve. Super je tudi to, da imaš vedno vse seboj (npr. ko se vreme spremeni in potrebuješ dodatne hlače).

Udobje na zadnjih sedežih. Foto: Mark Prelec
Udobje na zadnjih sedežih. Foto: Mark Prelec
Kosilo po študentsko - pašta s tuno. Foto: Mark Prelec
Kosilo po študentsko – pašta s tuno. Foto: Mark Prelec

Poceni kampi

Potovanje s kamperjem ti omogoča nočitve po kampih, ki so ob celotni glavni cesti R1 precej gosto posejani, pa še poceni so. V povprečju za noč v kampu odšteješ 12 € na osebo, kar je v primerjavi s cenami slovenskih kampov res super cena. Poleg tega si na ta način res ves čas v stiku z naravo. To od tebe zahteva tudi kakšno dodatno iznajdljivost pri opravljanju vsakodnevnih higienskih in drugih opravil, a če v takšnem načinu bivanja uživaš, je to res najboljši način potovanja zate.

V enem izmed kampov smo se tuširali tudi na prostem. Foto: Mark Prelec
V enem izmed kampov smo se tuširali na prostem. Foto: Mark Prelec

Brrr … gretje, prosim!

Največja prednost našega camperja Happy Campers Happy 3 pa je defintivno bila grelna naprava Webasto (te pri drugih ponudnikih najema prevoznih sredstev niso vedno vgrajene!). Kljub temu, da smo potovali v juliju, smo gretje uporabljali vsak dan. Včasih le za 20 minut pred spanjem. Življenje nam je rešil predvsem takrat, ko nas je na barki, s katere smo v razburkanem oceanu opazovali kite, 3 ure močilo hladno morje in bičal veter s sunki do 80 km/h pri vsega 5 °C.

Kaffi

Pri potovanju s camperjem pa lahko prihraniš tudi pri kavicah, saj si jo sam skuhaš kjerkoli in kadarkoli se že ustaviš. Dobro je vedeti tudi, da je njihova najpogosteje zaužita kava filter kava in da je navadno malce cenejša od espresso kave.

Kuhanje kave na enem izmed parkirišč ob turističnih znamenitostih. Foto: Mark Prelec
Kuhanje kave na enem izmed parkirišč ob turističnih znamenitostih. Foto: Mark Prelec

Skupna cena potovanja

Uganeš koliko smo porabili za 10-dnevno potovanje s camperjem po Islandiji? 1265 € na osebo, vključno s čisto vsemi stroški. Tudi tistim zavitkom čigumijev iz bencinske črpalke. Mi smo super zadovoljni! ?

Prejšnji članekOgrci: Kako se jih znebiti in drugi nasveti
Naslednji članekZačel se je poletni tabor Fakultete za elektrotehniko UL

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.