Operacija celulit ali čudežni napitki in kreme

Živimo v svetu, kjer je predvsem za dekleta izjemno pomembna zelo, zelo vitka telesna linija. Reklamni panoji in televizijske reklame nam iz dneva v dan prikazujejo brhka telesca brez kančka maščobnega tkiva. Pomarančaste celulitne kože seveda vsem manekenkam in fotomodelom zretuširajo s posebnimi računalniškimi foto programi. In kaj je kruta resničnost?

Brez skrbi, moja draga dekleta. Vsake toliko časa paparazzi tudi nam razkrijejo skrivnosti svetovno znanih lastnic teles brez napake. Marsikatera ima več celulita kot 42 odstotkov Slovenk. In če ste opazile, da brez čudežnega modrčka prsi svetovnim zvezdam ne silijo več pod brado in da so razkrite zadnjice polne pomarančaste kože, potem že veste, da imamo vse ženske podobno postavo. Prav vsaka ženska na tem planetu vsak dan s seboj nosi nekaj maščobnega tkiva ali – po domače – celulita. Pa vendar je res, da je borba s to boleznijo težka.

Način življenja, ki je danes vse bolj nevzdržen, in vpliv družbe, ki nam govori, da je potrebno čim dlje ostati mlad, narekujeta marsikateri ženski, po kateri poti je potrebno stopiti. Seveda bi vsi bili radi večno mladi, imeli napeto in gladko kožo, imeli vitko in zapeljivo linijo ter tako ugajali tako ostalim kot samemu sebi. Celulit največkrat nastane kot posledica hormonskega neravnovesja in življenjskega sloga, ki ga zaznamujeta nezdrava prehrana in premalo gibanja. Pomembni dejavniki pri nastajanju celulita so kajenje, preveč sedenja s prekrižanimi nogami in pretesna oblačila. V nekaterih primerih gre tudi za gensko nagnjenost h kopičenju maščobnih celic. Prevelika telesna teža, otežena in neredna prebava, preveč sedenja in premalo telesne dejavnosti imajo za posledico slab krvni obtok. Ker je oskrba s krvjo na nekaterih mestih prekinjena, tkivo ne dobiva dovolj kisika in hranilnih snovi, koža pa izgublja naravno prožnost in postaja luknjičasta. K nastanku celulita prispevajo tudi kronično zaprtje, zmanjšana funkcija jeter, napetost, utrujenost, dehidracija in onesnažen zrak.

Prav zato nam na tržišču ponujajo raznovrstne shujševalne kure v obliki napitkov različnih okusov in barv, ki nadomestijo en dnevni obrok in med drugim vsebujejo vse potrebne minerale in vitamine, ki naj jih bi naše telo zaužilo z enim obrokom. Mnogo deklet in žensk vsaj enkrat v življenju poskusi shujševalne napitke, večina jih uporablja konstantno – recimo namesto malice na fakulteti ali večerje pred spanjem. Nihče pa se ne vpraša, kako taki napitki vplivajo na delovanje naših prebavnih in izločevalnih organov ali katere snovi v napitkih veselo zastrupljajo naše telo. Prav tako poznamo pregovor, ki pravi, da se brez muje še čevelj ne obuje. To velja tudi za našo linijo, za našo kožo, za naš zunanji in notranji videz telesa. Brez miganja ne bo pravilnega efekta in pomarančna, viseča in shujšana koža bo ostala, kjer je, za veke vekomaj.

Nekatera dekleta preizkušajo cele kolekcije proticelulitnih krem in na koncu žalostno ugotovijo, da imajo kožo seveda malce bolj gladko, bratec celulit pa je še vedno tam, kjer je bil. Draga dekleta, če uporabljate razne anticelulitne aparate, naj vam izdam, da se brez kombinacije vsakodnevnega vmasiranja kreme na prizadeta mesta ne boste poslovile od pomarančaste kože. S tem spodbujate cirkulacijo krvi, kar pa je tudi zdravilo za nadležno maščobno tkivo. Samo mazanje ne bo dalo nobenega efekta.

Ker gre za trdovratno nadlogo, celulit zelo težko popolnoma odpravimo, omiliti pa ga je mogoče na različne načine. Dejstvo je, da si je potrebno vzeti čas in vztrajati. Najučinkoviteje se ga lotimo s kombinacijo metod, ki spodbujajo prekrvitev in izločanje tekočine z odpadnimi snovmi iz telesa ter razbijajo trde maščobne nanose. Enako pomembno je koži povrniti izgubljeno napetost in gladkost. Najnaravnejši način odpravljanja celulita je ročna masaža. Prav tako so učinkovite tudi vse druge metode, ki pospešujejo krvni obtok, na primer ledeni obkladki, ki jih polagamo na prizadete dele telesa. Ledena masaža spodbuja kroženje krvi, pore se zožujejo, vezno tkivo pa postane čvrstejše in bolj napeto.

Če se bojujete proti temu največjemu sovražniku ženske kože, morate v svojo prehrano vsekakor uvrstiti ananas. Ta sočen tropski sadež vsebuje veliko encimov, ki spodbujajo prekrvavitev ter pospešujejo izločanje vode in odpadnih snovi iz telesa. Vsekakor pa je prvo pravilo, da gre pri odpravljanju celulita za nenehen boj, ki mora trajati več let in ne samo nekaj mesecev, preden smuknemo v izdajalski bikini.

Maja Kranjc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.