Spomladanska utrujenost in njeno zdravilo

Prvi pomladni žarki so ponavadi razlog za veselje, hkrati z njimi pa se v naše življenje velikokrat prikrade tudi utrujenost. Saj veste, to je tisti občutek nekakšne lenobe, ki nas doleti, ko se zunaj prebuja sonce in narava končno pokaže živo-zeleno barvo. Počutimo se, kot bi delali vso noč, namesto radosti pa se v nas naselijo brezvoljnost, oslabelost in depresija.

Spomladanska utrujenost je reakcija organizma na spremembe vremena, ki so ravno spomladi najbolj pogoste. Pojav spomladanske utrujenosti je povsem naraven. Še posebej izrazit je pri tistih ljudeh, ki so občutljivi na spremembe vremena. Znanstveniki še vedno niso povsem natančno ugotovili, kako te spremembe vplivajo na človeško telo. Zagotovo pa vemo, da pride najprej do znižanja krvnega tlaka, ki spremeni naš vsakdanji bioritem, ta pa narekuje naše razpoloženje in sposobnost za delo. In prav to dejstvo je tako banalno. Po megleni in zatohli zimi, ko zunaj ptice s svojim žvrgolenjem oznanijo prebujanje pomladi, bi namreč popolnoma upravičeno pričakovali, da se bomo tudi ljudje zbudili iz “zimskega sna”, v katerem smo, vsaj večina med nami, naše telo grdo navadili na telesno nedejavnost in “težko” hrano.
 
Simptomi spomladanske utrujenosti so razdražljivost, pozabljivost, pomanjkanje volje, energije, brezvoljnost, nezbranost, moti nas nam neznana fizična nezmožnost. Naš spanec ni več tako sladek, kot smo vajeni. Nezadovoljni smo tako s sami s seboj kot z ljudmi okrog sebe. Za vse, kar se dogaja v naši bližini, nam je kratko malo vseeno.  “Pika” nas v prsih, tesnoba je vse večja. Vsi ti simptomi kažejo na dejstvo, da nas je ujela “bolezen”, ki jo poznamo pod popularnim imenom pomladna utrujenost.

Univ. dipl. ing. živ. tehnologije Marija Merljak  je razložila vzroke za utrujenost: “Razlog za utrujenost so porušeni razstrupljevalni mehanizmi v jetrih, ledvicah, možganih in celicah nasploh. Ko smo utrujeni, smo pravzaprav porušili sistem polnjenja in praznjenja naših celic.” Splošna zdravnica Darinka Šoln pa meni: “Spomladansko utrujenost lahko povzroči tudi pomanjkanje svetlobe.”

Pomladno – kemijske spremembe v telesu:
Ker je v spomladanskem času količina svetlobe večja, se zmanjša količina hormona melantonina v krvi in naše telo postane bolj aktivno. Melantonin je hormon, ki vpliva na zaspanost. Ponoči je njegova vrednost desetkrat višja kot podnevi. Več melantonina se izloča tudi pozimi, spomladi pa se njegova količina zmanjša. Ker se spomladi dogajajo velike spremembe v telesu, se nam navadno tudi zniža odpornost, zato je pomlad tudi čas prehladov, angin, senenega nahoda, kožnih bolezni, vnetij oči, poveča pa se tudi možnost srčne kapi. Kemijske spremembe v telesu pa vplivajo tudi na čustva. Svetle pomladne barve spodbudno vplivajo na naše razpoloženje, zato postajamo bolj odprti in pripravljeni za spremembe. Torej nobenega strahu pred svetlejšimi pomladanskimi oblačili! Različna dogajanja v našem telesu si sledijo v ritmičnih intervalih. Tako se v 24 urah ritmično zvišuje in znižuje hitrost srčnega utripa, krvni pritisk, telesna temperatura, delovanje črevesja in še več kot 40 različnih telesnih funkcij. Hkrati s prebujanjem življenja v naravi tudi v človeškem telesu pride do številnih sprememb. Metabolizem začne delovati hitreje, počutimo se bolj sproščeni. Poveča se tudi izločanje spolnih hormonov, zato je pomlad tradicionalno čas ljubezni. Daljši dnevi povečajo spolno slo, zato ni nič čudnega, da gresta sonce in ljubezen z roko v roki. Spomladi pa se poveča tudi izločanje feromona, hormona, ki vpliva na spolno privlačnost. Najboljše zdravilo proti spomladanski utrujenosti je torej – ljubezen!
 
In kako se poleg ljubezni še najlažje borimo proti pomladni utrujenosti?
” S prehrano. Sveža zelenjava, ki je polna vitaminov in mineralov, je pomladi nujno potrebna. Hrana naj bo pripravljena s čim manj kuhanja. Kuhanje zelenjave uniči marsikateri vitamin. Strokovnjaki priporočajo tudi čimvečje uživanje surove hrane.
” Pomembno je zmanjšati količino jutranje kave, ki naj bi nas zjutraj “osvežila”. V resnici je kava telesu neprijazna snov in organizem nam bo predvsem v pomladnem času zelo hvaležen, če bomo kavo zamenjali z litrom vode ali čaja.
” Zelo pomembno je tudi vsakodnevno gibanje, kar seveda ne vključuje gospodinjskih del.  Verjamem, da je jutranje vstajanje iz tople postelje eno najbolj nadležnih opravil v našem vsakdanu, vendar le zberite dovolj poguma in “hop” iz tople postelje na topel sonček. Sonce nam vrača vso energijo, ki smo jo izgubili v zimskem času. Nihče vas ne sili, da morate maratonsko tekati okoli. Le malo “martinčkanja” na soncu ali srednje dolg sprehod nam bo vsem počasi, pa vendar vztrajno, vračal voljo do življenja, do novega zagona.
” Če ste ugotovili, da je vzrok za vašo pomladno utrujenost predvsem stres, je pomembno sproščanje telesa in uma ter meditacija. Lahko poskusite z osnovno jogo. Naučite se kontrolirati svoje dihanje. Vzpostavite nekakšno “duhovno” kontrolo nad svojim telesom. Zelo pomembno je, da se veliko smejite in da tu in tam pobegnete vsakodnevni rutini in se osvežite s čim novim. Pa naj bo to obisk ustanove, kamor nikoli niste zahajali, ali krajše potovanje na obalo, kjer vas bo morje bučno pozdravilo.

Maja Kranjc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.