Rugby brez steroidov in kreatina

Na intervju je pridrvel povsem športno, na rolerjih. Kot se za pravega športnika spodobi. Premočen, s slušalkami v ušesih, z izjemno veliko energije, dobre volje in z nasmehom do ušes. Rugby trenira že osmo leto. Star je dvaindvajset let in je študent visoke zdravstvene šole v Ljubljani.

Kakšna je tvoja vloga na igrišču?
Moja pozicija na igrišču je krilo 11 ali 14.

Kako vzdržuješ svoje telo?
Tukaj ni neke višje matematike. Jem, kar jem, ampak veliko treniram. Če s svojim telesom prideš čez določeno nedovoljeno mejo, pa je seveda potrebno na hrano paziti, mogoče vključiti v svoj prehranjevalni način tudi kakšno športno dieto. Vendar to športnik naredi zaradi samega sebe in zaradi športa.

Pri rugbyju je potrebno imeti veliko kondicije in moči. Na kakšen način ju pridobivaš ti?
(Smeh) Z delom. To pomeni, da se urim na fitnes napravah, veliko tečem, v prostem času pa veliko rolam, kolesarim, surfam. Izkoristim vsak šport, ki mi pride pod roko.

Kako je s prehrano pred tekmovanji?
Pred tekmo nam trener naroči, da moramo jesti makarone in nič drugega. Tako nimaš težkega želodca in lahko še vedno veliko tečeš ter imaš tudi veliko energije. Energijo dajo ogljikovi hidrati, ne meso.

Ali uživaš proteine?
Seveda uživam proteine. To je ceneje kot pojesti en kilogram mesa na dan. Proteine je potrebno nekako pridobiti, ker so gradbeni element celice. Ob rednih in pravih treningih organizem ne more funkcionirati brez beljakovin. Načeloma zaužijem proteine samo po treningu.

Ali uživaš poleg proteinov tudi steroide ali kreatin?
Nikakor ne. Kreatin praviloma vpliva samo na vzdržljivost, česar pa jaz ne potrebujem. Meni manjka gola moč. Tukaj pridejo v poštev samo steroidi, ki jih nimam namena jemati nikoli v življenju. Sem zdravstveni tehnik ter sem pri delu v bolnici videl, kakšne so posledice steroidov. Steroidi vplivajo na kardio-vaskularni sistem, na strjevanje žil, hitreje pride do infarkta. Če se že človek odloči zanje, jih mora jemati pod zdravniškim nadzorom. Hkrati je to mnogo dražji šport, kot si marsikdo predstavlja.

Rugby je surov šport. Ali ste igralci velikokrat poškodovani?
Rugby je na svetovni lestvici športov šele na štirinajstem mestu po malih poškodbah, po težjih pa je na prvem. Igralci smo fizično zelo dobro pripravljeni, tako da so majhne poškodbe resnično ničelne. Kadar se nekdo v ekipi poškoduje, so poškodbe resne in težke.

Kolikokrat na teden imate treninge in tekme?
Običajno imamo trikrat na teden timske treninge, se pravi kontaktne treninge. Individualno pa imamo treninge minimalno enkrat na dan, sam jih imam na primer pogosto dvakrat. Enkrat na teden imamo tekmo.

Kako je sestavljen tvoj zajtrk?
Zjutraj jem predvsem tisto, česar se mi zahoče. Če mi diši salama, jem salamo, če si zaželim jajc, si jih pripravim. Enako velja pri kosilu. Kosim tisto, kar si skuham sam ali kar skuha mama.

Ali poješ več belega ali rdečega mesa in zakaj?
Pojem več belega mesa, ker mi je bolj všeč. Drugače pa v prehrani ne ločujem mesa.

Ali obstaja vrsta hrane, ki si se ji moral zaradi športa odpovedati?
Ne, hvala bogu. (Smeh.) Največ pojem čokolade. Ta je vedno na mojem jedilniku.

Katera hrana in pijača sta ti najljubši?
Najraje pijem domač jabolčni sok in Cockto. Pojem pa najraje sirovo omako s katerokoli prilogo.

Maja Kanjc

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.