Pet zapovedi za popoln zajtrk

Možganska megla. Debelost. Bolečine v trebuhu. Napenjanje. Strokovnjaki že dolgo opozarjajo, da je nepravilen zajtrk garant za slabo življenje. Torej si ga nehajmo greniti. Tukaj je pet zlatih zapovedi za popoln jutranji obrok.

1. Ne ‘posiljuj’ se s hrano:
Če si eden tistih, ki zjutraj nimajo posebnega apetita, se ne sili s hrano. Ne glede na to, kaj pravijo strokovnjaki in ‘strokovnjaki’, je včasih najbolje prisluhniti telesu. Namesto takoj po vstajanju jej kasneje, ko se ti apetit pač vzpostavi. Nič ne vznejevolji želodca bolj kot obrok, ki si ga ne želi.

2. Pij obilo vode:
Pred obrokom popij velik kozarec ne preveč hladne vode. To bo spodbudilo izločanje prebavnih sokov in optimiziralo tvojo prebavo. Prav tako pij tudi med obrokom. Mit, da pitje med hranjenjem slabša prebavo, ne drži vode (pun intended).

3. Jej manj sladkorja:
Vsakdo si rad že zjutraj osreči brbončice s kako sladico. Morda bel kruh z evrokremom ali kolački. Njami. Toda takšna hrana povzroči hiter dvig krvnega sladkorja, nakar ta naglo strmoglavi. Posledica je kratek interval hiperaktivnosti, ki mu sledi narkotična utrujenost. Na dolgi rok pa to vodi v debelost in depresijo.

4. Jej polnovredna živila:
Za zajtrk posezi po polnozrnatih izdelkih, jogurtu, sadju, oreščkih. Ta živila se prebavljajo počasneje in nas postopoma oskrbujejo z energijo. Poleg tega ugodno vplivajo na črevesno floro in na tak način pospešujejo metabolizem.

5. Vzemi si čas za hranjenje:
Moderni življenjski stil na stran … Če je le mogoče, jej v miru in ne hiti. Goltanje hrane otežuje prebavo in povzroča občutek napihnjenosti, dolgoročno pa vodi k okvari prebavil. Počasneje kot jemo in bolje kot prežvečimo, dalj časa smo siti in tudi manj zaužijemo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.