Znaki in simptomi tesnobe in anksioznosti

Woman suffering an anxiety attack alone in the night
Foto: AntonioGuillem iz iStock

Veliko ljudi je v določenem obdobju v svojem življenju izkusilo tesnobne občutke, saj je to normalen odziv na stresne dogodke v življenju, kot so selitev, sprememba službe, ali finančne težave.

Ko se začne dogajati, da je tesnoba večja od dogodkov, ki so jo sprožili in začne močno vplivati na živlenje, pa so to lahko znaki večjih težav.

Tesnobno motnjo se lahko rešuje s strokovno pomočjo, naprej pa je pomembno, da prepoznamo njene simpotme.

PRETIRANA ZASKRBLJENOST

Najbolj pogost simptom tesnobne motnje je pretirana zaskrbljenost. Zaskrbljenost, ki je povezana s tesnobno motnjo, je precej bolj pretirana in jo lahko povzročijo normalne, vsakodnevne situacije.

Kako ugotoviš, ali je to simptom tesnobne motnje? Če se zaskrbljenost pojavlja večino dni v razponu šestih mesecih in je nikakor ne moreš nadzorovati. Zaskrbljenost je huda in povzroča, da se težko skoncetriraš in delaš vsakodnevne opravke.

Ljudje, ki so mlajši od 65 so v največji nevarnosti, da pride do tesnobne motnje, predvsem pri tistih, ki so samski, imajo nizke prihodke in imajo v življenju veliko stresa.

NEMIRNOST

Nemirnost je eden izmed tipičnih sindromov tesnobe, še posebej pri otrocih in najstnikih.

Ljudje, ki so nemirni to stanje opišejo, kot da so na robu, ali da imajo občutek, da se morajo ves čas premikati.

Ena študija je preučevala 128 otrok, ki so imeli tesnobno motnjo in 74% jih je potrdilo, da je nemirnost zagotovo eden izmed njihovih simptmov.

Sicer nemirnost ni nujna pri ljudeh s tesnobnostjo, a jo zdravniki pri postavljanju diagnoze vedno iščejo, saj je izredno pogosta.

Če si nemiren večino dni v roku šestih mesecih, je to lahko simptom tesnobe.

TEŽKO SE SKONCENTRIRAŠ

Veliko ljudi, ki trpi za tesnobo, se izredno težko skoncentrira. Več kot dve tretjini otrok, ki imajo tesnobnostno motnjo ima težave s koncentracijo.

Nekatere študije kažejo, da lahko tesnobnost vpliva na delovni spomin, to je tisti, ki shranjuje kratkoročne informacije. To pa pojasni, zakaj ljudje, ki so izkusili visoka stanja tesnobnosti, težko delajo in niso motivirani.

Težave s koncentracijo pa so lahko simptom tudi drugih zdravstvenih težav, kot so depresija, zato ni vedno nujno, da imaš težave s tesnobo.

RAZDRAŽENOST

Večina ljudi, ki trpi za tesnobo, redno izkuša tudi hudo razdraženost. V študiji, v kateri so preučevali 6000 odraslih, jih je kar 90% povedalo, da se v obdobjih visoke tesnobe počutijo še posebno razdražljive.

V primerjavi z ljudmi, ki jih veliko skrbi, so mladi in ljudje srednje starosti, ki imajo generalizirano tesnobno motnjo, povedali, da so dvakrat bolj razdraženi v vsakodnevnem življenju.

Tesnoba je povezana z visokim vzburjenjem in hudo zaskrbljenostjo, zato ni presenetljivo, da je razdraženost pogost simptom.

NAPETE MIŠICE

Napete mišice večino dni v tednu so lahko tudi eden izmed bolj pogostih simptomov tesnobe.

Čeprav so napete mišice lahko problematične, pa ni popolnoma razumljivo, zakaj jih povezujemo s tesnobo.

Možno je, da napetost mišic povečuje občutek tesnobe, možno pa je tudi, da tesnoba vodi do povečane napetosti mišic.

Zanimivo pa je, da če mišice masiramo z masažo, to pomaga tudi pri manjši zaskrbljenosti.

 

 

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Prejšnji članekNajboljši klubi in bari za žuranje
Naslednji članekPet zapovedi za popoln zajtrk

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.