Platforma Najdi.se za duševno zdravje mladih

Dekle čepi na tleh
Foto: Brooke Cagle iz Unsplash

Vsak četrti mladostnik doživlja duševne stiske in kar 50 odstotkov duševnih motenj se začne do 14. leta starosti, 75 odstotkov pa do 25. leta. Vse to so bili razlogi za nastanek nove platforme Najdi.se, kjer mladi lažje spregovorijo o svojih stiskah in spoznajo, da pri tem niso sami. Platforma, sofinancirana iz strani Ministrstva za javno upravo iz Sklada za NVO, tako v prvi vrsti omogoča destigmatizacijo duševnih stisk. V sklopu projekta je bila opravljena tudi analiza o duševnem zdravju med mladimi, kjer so ugotovili, da internet za mlade lahko predstavlja varno okolje, kjer se lažje obrnejo na pomoč drugih.

Platforma Najdi.se in Samo Iskalnik

Da so vsebine platforme zares prilagojene posamezniku, poskrbi tako imenovani Samo Iskalnik. Ta ti najprej predstavi nekaj kratkih zgodb vrstnikov, tvoja naloga pa je, da z drsnikom označiš, v kolikšni meri se v njih najdeš. Nato dobiš tebi prilagojene informacije, nasvete in koristne povezave. Če na primer računalniški algoritem ugotovi, da imaš morda težave z odvisnostjo od digitalnih tehnologij, ti bo to sporočil in ponudil različne članke in nasvete s to tematiko.

Po različnih kategorijah tematik lahko raziskuješ tudi sam. Članki so v grobem razdeljeni na pet širokih področij: šola, družina, prihodnost, odnosi in posameznik. Pod članki najdeš tudi vprašanja vrstnikov na izbrano temo. Vprašanje seveda lahko zastaviš tudi sam ali pa z odgovorom na eno izmed vprašanj pomagaš vrstniku. Če potrebuješ zgolj nekaj dnevne motivacije, da se prebiješ čez naporen začetek novega študijskega leta, te v zavihku delavnice čakajo Motivacijski plonkceglci. Kaj je to? Najbolje, da pogledaš sam 😉.

Napis: "Live your dream"
Foto: Alexas_Fotos iz Pixabay

Posebnost platforme je tudi uporaba umetne inteligence (AI, artificial inteligence) pri oblikovanju spletne strani in slik. S pomočjo orodja Midjourney so tako iz ključnih besed izbranih čustev in čustvenih stanj generirali abstraktne vizualne podobe, ki jih vsak lahko interpretira po svoje in se v njih najde. Pri projektu to primerjajo s kompleksnimi občutki, ki jih prav tako vsak doživlja nekoliko po svoje, a zato izkušnja enega posameznika ni boljša ali slabša od izkušnje drugega. Gre za prvi slovenski projekt, ku je v ta namen uporabil umetno inteligenco.

V sklopu projekta so organizirane tudi motivacijske delavnice za osnovnošolce in srednješolce, kjer mlade nagovorijo športniki in parašportniki ter jim pomagajo odkriti svoje želje in najti potrebno motivacijo. Vse to poteka v sodelovanju s študentkami psihologije, ki skrbijo tudi za Instagram profil @dusozlom. Tudi ta pomaga pri anonimnem deljenju težav in izzivov mladih ter tako prispeva k destigmatizaciji duševnih stisk.

VIRNajdi.se
Prejšnji članekHuawei Mate 50 Pro je novi kralj mobilne fotografije
Naslednji članekRazkrita 50 let stara skrivnost znanosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.