Podočnjaki

Cropped shot of a young caucasian woman touching a skin of her face while applying the cream for black eyes. Bruises under the eyes are caused by fatigue, nervousness, lack of sleep, insomnia, stress
Foto: Marina Demeshko iz iStock

Nič nas ne naredi bolj utrujene, kot prav podočnjaki. Pa tudi skriti jih je težko. Kako nastanejo?

Gre za oksidiran hemoglobin, ki nastane v kapilarah okoli oči. Ker so kapilare tanke, se morajo rdeče krvničke »zvrstiti ena za drugo«, da bi prišle skozi. Ko zmanjka prostora, zaidejo v kožno tkivo. Telo za ubežnike poskrbi z encimi, ki jih razgradijo, vendar so ostanki modro-črne barve in jih zato vidimo kot podočnjake. Podobni so modricam po udarcu.
Otekanje vek in zabuhlost povzroča nabiranje tekočine. Vzroki so lahko hormonske spremembe in bolezni ledvic, pri vremensko občutljivih ljudeh se otekanje lahko pojavlja že pri spremembah vremena. Jutranja zabuhlost nastane zaradi prerazporeditve krvnega obtoka v zgornje dele organizma čez noč.
Pogosto so dedni. Lahko so povezani z alergijami. Z vidika kitajske medicine so znak šibkega delovanja ledvic, do katerega pride zaradi utrujenosti, preobremenjenosti, pomanjkanja počitka in sprostitve. Lahko so tudi znak pomanjkanja vitaminov ali železa.

In kako jih lahko omilimo?
– dovolj spanja,
– zdrava in uravnotežena prehrana z dovolj vitaminov in mineralov,
– naravno zdravilo so rezine kumar ali ohlajene čajne vrečke,
– masaža z mandljevim oljem,
– opustite kajenje, ki povzroča težave z žilami,
– spanje z višjim vzglavjem,
– za hitro pomoč služi korektor za odtenek svetlejši od pudra.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.