Diplomsko delo je tudi strošek

Pisanje diplome je povezano tudi z določenimi stroški. Na kaj vse morate računati? Kje se da kaj privarčevati?

Začne se že pri literaturi
Večino literature boste verjetno našli v oddelčni knjižnici. Splača se včlaniti še v kakšno večjo knjižnico, ki je dobro založena s strokovno literaturo z vašega področja. Medknjižnična izposoja je pri večjem številu izposojenih knjig lahko prvi večji strošek. Vendar lahko na ta način dobite literaturo iz katerekoli slovenske knjižnice in določenih evropskih knjižnic.
Izposojene knjige redno vračajte, sicer sledijo zamudnine. Pri večjem številu izposojenih knjig se to zopet nabere.

Lektoriranje ali recenziranje
Lektor vam bo popravil slovnične, pravopisne, besedotvorne, stilistične in druge napake ter pomanjkljivosti, poleg osnovnih pravopisnih napak bo besedilo spilil tudi s sociolingvističnega in stilističnega vidika, zaznal bo nerodno izražanje in zanj predlagal boljšo rešitev. To pa seveda zopet stane. Te stroške lahko zmanjšate s pomočjo kakšnega prijatelja ali znanca, ki pa mora seveda biti ustrezno strokovno usposobljen. V tem primeru je cena nižja kot sicer ali pa kompenzirate kako drugače. Če lektorja ali recenzenta najamete, pa se prej pozanimajte o njegovi kvaliteti. Ne plačujte lekture, pri kateri so popravljene le vejice.

Tiskanje in vezava diplomskega dela
Nekateri mentorji sprejmejo osnutke diplomskih nalog na vpogled v elektronski obliki, drugim je treba nalogo natisniti. Več kot je strani, tabel in grafikonov, več je stroškov s tiskanjem. Večkrat kot moraš delo popravljati in znova dajati mentorju na vpogled, bolj se ti stroški množijo. Poskusite se zato dogovoriti za pošiljanje v elektronski obliki.
Na koncu sledi vezava diplomskega dela. Primerjajte različne ponudnike in se pogovorite s predhodniki, kajti tudi tu je kvaliteta za isto ceno zelo različna. Navsezadnje verjetno ne želite, da bi bilo pozneje v knjižnici po nekaj izposojah vaše delo v slabem stanju.

Neposredni stroški, vezani na diplomski postopek
Študent brez statusa študenta mora poravnati stroške opravljanja diplomskih obveznosti v skladu z določili Pravilnika o prispevkih in vrednotenju stroškov na Univerzi v Ljubljani.
Diplomski izpit so dolžni plačati študenti izrednega študija in študenti, ki so bili vključeni v redni študij in v treh letih po izgubi statusa še niso diplomirali.
V kolikor študent ne diplomira v rokih, ki jih opredeljuje interni pravilnik matične fakultete glede prispevkov in vrednotenja stroškov, se mu lahko zaračunajo stroški priprave in zagovora diplomskega dela skladno z veljavnim cenikom fakultete.
Sicer pa ima vsaka fakulteta pravila, ki jih je treba upoštevati. Pomembno je, da se pravočasno pozanimate na matični fakulteti in oddelku ter se jih držite.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.