Pomlad prinaša tudi klope

Zima je še pred nekaj dnevi precej glasno renčala, a kaže, da se nam bliža prava pomlad. Juhu! 🙂 Prihajajo toplejši dnevi, ki bodo ponujali tudi obilo priložnosti za sprehode in druge športne aktivnosti v naravi. Četudi se odpraviš le poležavat do najbližjega parka, nekaj previdnosti pred klopi ni odveč.

Zakaj so klopi nevarni?

Okuženi klopi lahko povzročijo limsko boreliozo, klopni meningoencefalitis ali humano granulocitno anaplazmozo in Slovenija je med najbolj ogroženimi področji. Najpogosteje se razvije limska borelioza, ki pa še zdaleč ni zanemarljiva. Povzroči lahko resne poškodbe in okvare kože, oči, živčevja, sklepov in srca. To obolenje je mogoče zdraviti z antibiotiki, cepiva ni. Malo manj pogosto pa ljudje obolevajo za klopnim meningoencefalitisom in dobra novica je, da se lahko pred njim zaščitiš s cepljenjem.

Najboljša preventiva

Obleci dolga oblačila, da ti pokrijejo čim več kože. Oblačila naj bodo tudi čim svetlejša, saj tako lažje opaziš klopa na njih. Dodatno se zaščiti še z repelenti v spreju, stiku ali pa z naravnimi pripravki (učinkovita so predvsem naravna eterična olja citrusov, evkalipta in sivke).

Kaj naj naredim, če na telesu najdem že prisesanega klopa?

Klopa primi s koničasto pinceto čim bližje koži in ga izvleči z enakomernim gibom. Če deli klopa ostanejo v koži, jih skušaj čim prej odstraniti. Za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljaj olja, krem, petroleja ali drugih mazil.

Prejšnji članekMaterinski dan
Naslednji članekHuawei Y7 2019 – živahen telefon za mlade

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.