Pravilno ukrepaj ob izbruhu vročinskega izpuščaja

Kaj storiti ob vročinskem izpuščaj
Kaj storiti ob vročinskem izpuščaj Foto: Lemon_tm iz iStock

V vročih poletnih mesecih se naša koža sooča s številnimi izzivi, med katerimi so vročinski izpuščaji zagotovo med najbolj nadležnimi. Vročinski izpuščaji sicer sami po sebi ni nevaren, a kaže na to, da se mora tvoje telo ohladiti. Nadaljnja izpostavljenost vročini namreč lahko vodi do resnejših zdravstvenih zapletov. Kako lahko torej prepoznaš in pravilno ukrepaš ob izbruhu vročinskega izpuščaja?

Kaj je vročinski izpuščaj?

Visoke temperature lahko povzročijo vročinski izpuščaj, znan tudi kot miliarija, ki se običajno pojavi zaradi zamašitve ali vnetja žlez znojnic. Naše telo ob visoki temperaturi začne izločati vodo, saj tako ohladi našo kri in kožo. Pri zelo visokih temperaturah in prekomernem potenju pa lahko pride do zamašitve žlez znojnic, zlasti če njihovo delovanje ovirajo kožne gube ali tesna oblačila. Znoj je tako ujet pod kožo, kar sproži vnetje, ki se kaže s pojavom majhnih srbečih rdečih izboklin, ki so podobne drobnim mozoljem ali mehurčkom.

Kje se lahko pojavi vročinski izpuščaj?

Vročinski izpuščaj se lahko pojavi praktično na katerem koli delu telesa, kjer so prisotne žleze znojnice. Pogosto se pojavlja na vratu, lasišču, prsih, dimljah in komolcih. Zanimivo pa je dejstvo, da lahko nastane tudi pri novorojenčkih, saj nimajo še popolnoma razvitih žlez znojnic. Pri novorojenčkih izpuščaji izgledajo nekoliko drugače, saj so v obliki zelo tankih mehurčkov ali pa so videti kot vodne kapljice.

Vročinski izpuščaj na telesu
Vročinski izpuščaj na telesu Foto: Evgen_Prozhyrko iz iStock

1Ohladi svoje telo

Ko opaziš vročinski izpuščaj, je pomembno, da se umakneš z vročine. Svoje telo lahko poskušaš ohladiti in posušiti z uporabo naprav za hlajenje, kot sta ventilator in klima. V veliko pomoč pa ti bo tudi prha s hladno vodo in hladni obkladki, ki jih nanesi na prizadeta območja.

2Prepreči draženje kože

Draženje kože boš najlažje preprečil tako, da se izogibaš nošenju tesnih sintetičnih oblačil, ki zadržujejo toploto v tvojem telesu. Tvoja koža bo lažje dihala, če boš nosil ohlapna bombažna oblačila.

3Uporabi izdelke proti srbenju

Vročinski izpuščaji pogosto srbijo, zato je priporočljivo, da na kožo naneseš izdelke, ki jo bodo pomirili in ublažili srbečico. Tako lahko uporabiš kortikosteroidno kremo, ki ti je na voljo v lekarni brez recepta. Bodi pozoren, da na svojo kožo ne nanašaš otroškega pudra, mastnih ali oljnih vlažilnih sredstev in krem za sončenje, saj lahko še dodatno zamašijo žleze znojnice.

Monika Martinc

Junior novinar

Prejšnji članekAjda Bračič je dobitnica nagrade Maruše Krese s knjigo Leteči ljudje
Naslednji članekNajboljše srbske serije, ki so le vrh ledene gore

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.