Pravočasno poskrbimo za svoj imunski sistem

Jesen je čas prvih prehladov, zato moramo za svoje dobro počutje še posebej poskrbeti z dvigom imunskega sistema.

Pomaga počivanje, pitje zadostnih količin tekočine, razni domači čaji, preventivno pa tudi gibanje in dobra telesna pripravljenost.

 

Imunski sistem nas varuje pred »vsiljivci«

Imunski sistem je sistem specializiranih celic in organov, ki nadzorujejo naše telo in ga varujejo pred zunanjimi napadi in dejavnostjo znotraj telesa. Stanje našega imunskega sistema je odvisno od genetike, okolja, prehrane in načina življenja. Sestavljajo ga limfatični organi (limfne kapilare, žile in bezgavke), limfociti, imunoglobulini, citokini in sistem komplementa. Čeprav brez njih lahko živimo, so ključnega pomena – kirurška odstranitev kateregakoli lahko močno ogrozi naše zdravstveno stanje.

Bistvena komponenta imunskega sistema so celice naravne ubijalke, ki so odgovorne za naravno imunost, bele krvne celice, predprogramirane za uničevanje rakavih in z virusi okuženih celic. Ko se aktivirajo, sproščajo citokine, ki spodbudijo druge imunske celice ali pa učinkovito uničujejo z virusi okužene ali rakave celice. Pri virusnih obolenjih pripomorejo k zmanjšanju časa trajanja in jakosti simptomov bolezni, počutje bolnosti se zato močno izboljša.

Naš organizem ogrožajo različne tuje snovi, ki povzročajo bolezni. Obrambna sposobnost je odvisna od imunskega sistema, ki jih prepoznava in uničuje. Zanj moramo še posebej poskrbeti v hladnejši polovici leta.

 

Potrebno ga je okrepiti

Kadar smo v slabi fizični in mentalni kondiciji, je naš imunski sistem dosti bolj ranljiv. Za okrepitev je pomembna zdrava prehrana in pijača, telesna aktivnost na svežem zraku, sončenje, primerna telesna teža, meditacija, pozitivne misli, dober spanec, opuščanje škodljivih razvad itd. Okrepimo ga lahko tudi s pomočjo številnih naravnih sredstev, kot so ameriški slamnik, česen, čebula, aloe vera, paprika, brokoli, limona, mandarina, pomaranča, kislo zelje, cvetača in brstični ohrovt.

 

Nad prehlad z domačimi pripravki

Ob prehladu pomagajo številna stara preizkušena domača zdravila. Eno najpomembnejših zdravil je čaj, ki ga je v času prehlada treba popiti čim več oziroma vsaj tri litre na dan. Najbolje je uporabiti rastline, ki jih posušimo sami doma ali kupimo na tržnici ali v lekarni, torej ne filter vrečk. Čaja iz lipovih cvetov, kamilic ali žajblja ne smemo piti v prevelikih količinah. V večjih količinah lahko pijemo šipkov čaj, metin in melisin, bezgove cvetove in podobno. Zdravilni in blažilni čaji pridejo še globlje v grlo. Primerni so na primer zeliščni čaji s slezom, žajbljem, lapuhom, timijanom ali suličastim trpotcem. Medu nikar ne dajate v vroč čaj, ampak ga uživajte ločeno ali v mlačnem čaju.Preizkušeno domače zdravilo pri prehladih in virozah sta surov česen in čebula. Učinkovit je tudi vitamin C, ki ga v obilici najdemo v soku sveže stisnjenih limon.

Pomagajo tudi razne inhalacije eteričnih olj, npr. evkalipta, materine dušice, smreke, limone in sivke.

V primeru, da prehlad ali viroza trajata več kot tri do pet dni brez vidnega izboljšanja, je treba po mnenju strokovnjakov poiskati zdravniško pomoč.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.