Na voljo vam je subvencija za prehrano

Red pepper and anchovy spaghetti
Foto: on Good foot

S subvencijo država subvencionira del obroka v restavracijah, ki imajo sklenjene pogodbo za subvencionirano prehrano.

Na tak način študentom omogoča vsaj en topel obrok in 2 dcl vode ali brezalkoholne pijače brez doplačila, za vsak delovni dan v mesecu. Število subvencij, ki jih lahko prejmejo študentje je omejeno na število delovnih dni v mesecu.

Kdo je upravičen do subvencije prehrane?

Do subvencije so opravičeni vsi študentje, ki se izobražujejo na visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji. Subvencijo lahko koristijo tako redni kot tudi izredni študentje, absolventi ter absolventi podiplomskega študija, če niso zaposleni ali iskalci zaposlitve. Do subvencije so upravičeni tudi študentje tujih univerz, ki v okviru mednarodnih izmenjevalnih programov v RS opravljajo študijske obveznosti in jim univerza ali visokošolski zavod s potrdilom dodeli tak status. Študentje, ki so že mamice ali očki, imajo pravico do desetih dodatnih subvencioniranih obrokov mesečno. Ta pravica se šteje za vsakega otroka, uveljavlja pa jo lahko samo eden od staršev.

Deset dodatnih subvencij imajo tudi študenti s posebnimi potrebami zaradi težje funkcionalne prizadetosti ter otroci padlih v vojni za Slovenijo s statusom študenta.

Kakšna je višina subvencije?

Ko se gostinec prijavi na razpis, navede polno ceno za obrok. Od te cene se odšteje državna subvencija, ki je za vsak obrok enaka, tako dobimo ceno razlike med polno vrednostjo obroka in subvencijo. Trenutno višino subvencije prehrane preveri v prispevku o študentskih bonih.

Subvencije, ki jih ne porabite v tekočem mesecu, se vam prenesejo v naslednji mesec in veljajo dva še dva meseca. Če jih v tem času ne porabite, se vam izbrišejo.

Kaj vam pripada?

Vsakemu študentu pripada glavna jed + 2 hoda (juha, solata ali sadje). Ob obroku vam pripadata še 2 dcl vode, razen pri  dostavi na dom. Študent lahko izbira med ponudbo, ki je na voljo za študente in ki mora biti objavljena na vidnem mestu v restavraciji in ne med ponudbo a la cart, z možnostjo doplačila.

Ko hrano naročite, morate povedati, da boste koristili subvencijo, ko pa napoči trenutek plačila, morate predložiti osebni dokument s sliko ter plačati razliko do polne vrednosti kosila.

Kako to poteka?

Študentje svoje subvencije preko vmesnika, ki ga ima vsak ponudnik subvencionirane prehrane, enostavno unovčujejo s pomočjo svojega mobilnega telefona oziroma brezkontaktne čip kartice. Nekdanje prodajalne bonov so se spremenile v Info točke, na katerih se študentje oglasijo enkrat letno in se vpišejo v sistem, kasneje pa samo v primeru težav.

Portal študentska prehrana

Spletni portal www.studentska-prehrana.si ponuja možnost vpisa v sistem prehrane, pa tudi veliko drugih pomembnih informacij, povezanih s prehrano.

Študent ob prvem vpisu v sistem najprej opravi prijavo. Na podlagi številke te prijavnice se na Info točkah vpiše v sistem. Za podaljševanje statusa v sistemu prehrane študent enkrat letno predloži svoje potrdilo o šolanju. Takoj po vpisu v sistem subvencionirane prehrane lahko študent začne koristiti svoje subvencije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.