Jesenski potepi po Sloveniji

Jesen je kot nalašč za krajše izlete, na katerih si ogledate in poskusite kaj novega.

Predlagamo vam tri kraje, ki predstavljajo lep dnevni izlet, ki se ga da lepo kombinirati s številnimi športnimi aktivnostmi ali obiskom kakšne zanimive lokalne prireditve. Vabimo vas v Žalec, Planico in Olimje.

 

Žalec s Fontano piv Zeleno zlato

Manjše mestece sredi Spodnje Savinjske doline, Žalec, je slovensko središče hmeljarstva. Lepo urejeni stari del mesta na vsakem koraku spominja na to za Savinjsko dolino nekoč in še danes značilno dejavnost – hmeljarstvo. Lanska novost je Fontana piva Zeleno zlato, ki se nahaja v mestnem parku, v samem središču mesta, v bližini tržnice. Osnova za arhitekturno zasnovo fontane je simbolna hmeljska kobula, ki se izraža v dveh polkrogih oz. dveh fontanah, eni pivski in drugi vodni. Polkrogi so oblečeni v bakreno čipko, ki simbolizira peno na pivu. V ceno degustacije je vštet spominski kozarec ter pokušnja 6 vrst piv, povečini manjših zasebnih pivovarjev. Fontana pripoveduje zgodbo hmeljarske tradicije, ki se je razvila skozi stoletje in pol ter nekje še živi, drugje pa je le še spomin. Nanjo danes spominjajo številna orodja ter šege in običaji: hmeljska kopica, obirovke, ‘Štangar’ in maček, škaf, baleta, likof ter drugo.

V kraju lahko obiščemo zanimiv Eko muzej hmeljarstva ter spoznamo enega prvih pivovarjev tukaj, Simona Kukca. Blizu fontane se nahaja čokoladnica Dobnik, v Šempetru zanimiva rimska nekropola, še malo naprej pa vabi k ogledu jama Pekel, edina kraška jama s slapom pri nas.

 

Planica in Nordijski center

Planica, včasih imenovana tudi dolina pod Poncami ali dolina skakalnic, je najzahodnejša dolina v severnem delu Julijskih Alp. Prvo skakalnico je dobila že pred letom 1930. Stanko Bloudek je skonstruiral tudi do tedaj eno največjih smučarskih skakalnic na svetu, ki danes nosi ime Bloudkova velikanka. Od leta 1932 je naredil načrte za okoli 100 smučarskih skakalnic. Leta 2012 je bila prenovljena in marca 2014 je na njej po 16-ih letih znova potekal zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih. Sodoben in obsežen Nordijski center v Planici je bil zgrajen decembra 2015. Vizija o sodobnem skakalno-tekaškem centru izhaja že iz 30. let prejšnjega stoletja. Center nudi obiskovalcem obilo užitkov, tako v vročih poletnih dneh kot tudi v hladni zimi. Med aktivnosti in ponudbo centra se uvrščajo zipline, tek na smučeh, vetrovnik, smučarski skoki, muzej Planica in vodeni ogled. Ostale aktivnosti so še vožnja s sedežnico, otroško igrišče, nogometno igrišče in rolkarska steza.

V bližini se lahko ustavimo še v slikoviti Kranjski gori, ki nudi veliko športnih užitkov in ima veliko namestitvenih kapacitet, v Mojstrani pa lahko obiščemo muzej planinstva. Zanimivi so tudi Zelenci – talni izvir Save Dolinke, kjer voda privre na dan iz do dveh metrov globokega jezera zelene barve. Zaradi te izrazito zelene barve je izvir tudi dobil svoje ime. 

 

Olimje s samostanom, čokolado, jeleni in termami

Zanimiva je tudi manjša kozjanska vas Olimje, ki je najbolj znana po samostanu s staro lekarno. Za časa pavlincev je bila v samostanu znamenita lekarna, v kateri so še danes ohranjene freske z motivi zdravilstva in so delo rogaškega slikarja Lerchingerja iz okrog leta 1770. Samostan se v začetku 15. stoletja omenja kot dvor, leta 1550 pa je Hans Tattenbach pozidal nov dvorec. Je tipična renesančna stavba. Nekdaj so ga sestavljali štirje dvonadstropni, na vogalih z okroglimi stolpi okrepljeni trakti, ki so oklepali zaprto notranje dvorišče. Obdan je bil z obrambnim jarkom, preko katerega je držal dvižni mostič. Dvorišče je bilo na vseh štirih straneh opremljeno z arkadami. Leta 1663 so postali lastniki dvorca pavlinci, ki so ga prilagodili svojim potrebam. V 19. stoletju je graščino in posest kupil Ferdinand grof Attems, ki je dal porušiti dva trakta. Samostan obdajajo obsežni zeliščni vrtovi.

Nedaleč stran se nahaja znana čokoladnica. Proizvodnja čokoladnih izdelkov v Olimju je vezana na prednika Alfonza Videtiča, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja na Dunaju deloval kot slaščičar vse do leta 1915, ko je moral zaradi pomanjkanja kakava in drugih uvoznih surovin prenehati z delom. Toda njegove recepture za čokoladne izdelke, praline, so njegovi potomci v zgodnjih devetdesetih letih preteklega stoletja vzeli iz pozabe. Rudolf Videtič je vedno živel s Kozjanskim in vedno je imel željo vrniti se nazaj h koreninam. Odkupil je staro ljudsko šolo v Olimju in naredil čokoladno linijo. Čokoladnica Olimje se je z leti širila in ima danes več čokoladnih butikov po Sloveniji in prepoznavno blagovno znamko Sladkosti iz Olimja.

Obiščemo lahko še Jelenov greben, kjer vam nasproti pritečejo jeleni damjaki in mufloni. Najprej je bila tukaj kmetija z govedorejo in vinogradništvom. Potem pa je domačijo prevzel še komaj 18-letni Borut Ježovnik. Poln energije in novih idej, s čisto vizijo, seveda s polno podporo družine, se je začela zanimiva turistična zgodba: “Najprej smo prodali govedo in pripeljali 75 jelenov damjakov iz Brionov, iz Hrvaške. Kasneje smo se lotili gojenja šampinjonov, konzerviranja, predelave in uvoza komposta za gobe ter v sklopu inženiringa predstavništva treh tujih podjetij.” Gostom je v začetku gostoljubna mama Anica pripravljala šampinjone na razne načine in dobil se je tudi jelenji golaž. Iz starega hleva so preuredili današnje Gostišče Jelenov greben. Danes je na tem območju nastal že pravi turistični center s pestro gostinsko in namestitveno ponudbo, katerega letošnja novost je planetarij. Nedaleč stran pa lahko poskusite domače zvarjeno pivo in se podate v svet vodnih radosti Term Olimia. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.