Tudi jesen je primerna za rekreacijo na prostem

Poleti imamo izgovor, da je prevroče. Pozimi pa, da je premrzlo. Vendar tiste, ki imajo res radi rekreacijo na prostem, ne odvrne od tega niti prva megla niti prvi mraz.

Kljub temu se še vedno lahko ukvarjamo s številnimi športi na prostem. Izbrati je potrebno le malo lepši del dneva in se podati na prosto. Tudi narava ima v tem času poseben čar, sploh ko se ovije v pisane jesenske barve.

 

Kolesarjenje, tek in pohodništvo

Med kolesarjenjem se boste ne le dodobra razgibali in naužili svežega zraka, temveč bo rumeno in oranžno obarvano listje tudi paša za oči in balzam za dušo.

Meglena in hladnejša jutra marsikaterega zagrizenega tekača ne odvrnejo od njegove priljubljene telesne aktivnosti. Tudi jeseni še ni prepozno, da se lotite tovrstne rekreacije. Prijetna, s soncem obsijana jesenska popoldneva so več kot nalašč za trimčkanje. Še posebej, če ne tekate po mestu, ampak se na tek odpravite v bližnji gozd po okoliških travnikih.

Če je vremenska napoved za gorski svet lepa, se lahko še vedno odpravite v hribe. Ne le, da se boste med hojo dobro razgibali, oči si boste spočili na čudovitih jesenskih odtenkih in se nadihali svežega gorskega zraka. Vsekakor pa ne pozabite primerne obutve in na dovolj topla oblačila, saj so lahko večeri že precej hladni.

 

Ježa po jesenskem gozdu

Jesen je idealen čas za jezdenje, še posebej če se podate  po pisano obarvanih gozdnih poteh ali travnikih. Tudi če tega športa ne poznate, ni ovira, saj  številni konjeniški klubi s pomočjo inštruktorjev omogočajo vodeno jahanje s konji.

 

Prava oblačila

Za jesensko vadbo na prostem so potrebna primerna oblačila. Če ste poleti potrebovali le eno plast lahkih oblačil, je za spremenljivo jesensko vreme potrebna dodatna oprema. Oblecite se v slojih, ki jih lahko brez težav slačite in oblačite. Na začetku vadbe vam bo verjetno malce hladneje, zato boste potrebovali več oblačil, ko pa se boste ogreli in prepotili, pa boste zagotovo želeli sleči nekaj plasti. Ob koncu vadbe boste znova potrebovali kakšno plast več, da se ne bi prehladili.

 

Dež, megla ali sneg?

Tudi jesenske vremenske nevšečnosti, dež, megla ali sneg, niso ovira za športne aktivnosti na prostem. Če dežuje ali je gosta megla, si pomagamo z uporabo vodoodpornih materialov, ki vas bodo učinkovito ščitili pred vlago in tako poskrbeli, da bo vaša vadba enako prijetna kot v bolj suhih dneh. Mokra ali zasnežena podlaga zahteva posebno obutev. Zato izberite pravo športno opremo in primerno obutev, ki vas bo varno pripeljala do konca vadbe. Investicija v kvalitetno obutev nikakor ne bo odveč.

 

Hitreje je tema, pogostejša je megla

Tudi tema nekaterim ni ovira za vadbo, vendar je potrebno poskrbeti za nekaj previdnostih ukrepov. Omislite si nekaj odsevnikov, ki bodo voznike, kolesarje in druge rekreativce opozorili na vašo prisotnost, še posebej, če vadite v bližini prometne ceste. Odsevniki ne bodo odveč niti podnevi, če je vreme malce bolj megleno, saj je tudi v megli občutno slabša vidljivost.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.