Prednosti opustitve pitja alkohola

Razlogov, zakaj opustiti alkohol, je veliko. Takoj se boš počutil bolje in izboljšal svoje zdravje. A prednosti je še veliko več.

Opustitev alkohola vpliva na možgane

Nikogar ne bo presenetilo dejstvo, da alkohol vpliva na možgane. Počasnejši refleksi, govor in slab spomin so le nekatere izmed posledic. Dolgotrajno pitje alkohola lahko resno poškoduje naše zmožnosti razmišljanja. A možgani imajo zmožnost celjenja, zato v primeru opustitve lahko že čez nekaj časa začnejo delovati na zdrav način.

Alkohol je povezan z demenco

Dolgotrajno konzumiranje alkohola lahko v prihodnosti vodi v resne težave. V dveh različnih opravljenih študijah so znanstveniki ugotovili, da je izmed vseh ljudi, ki imajo zgodnji pojav demence, med 29 in 39 % takšnih, pri katerih je vzrok za bolezen alkohol. Če prenehaš piti tako konkretno, zmanjšaš možnosti pojava demence.

Želiš shujšati, nehaj piti alkohol

Alkohol z določenim izjemami velja za visoko kalorične pijače. Poleg tega upočasni naš metabolizem. Alkoholne pijače imajo v povprečju kar dvakrat več kalorij kot ogljikovi hidrati. Ker alkohol nima nobenih uporabnih kalorij in se telo ob hujšanju vedno znebi praznih kalorij, se druge posledično začnejo nabirati na telesu. Tako nastane pivski trebuh. Če torej hočeš shujšati, nehaj piti.

Nič več pomanjkanja vitaminov in mineralov

Kislost, ki je posledica alkohola, je dobra za zdrav želodec, a hkrati uničuje celice, ki absorbirajo vitamine in minerale ter preprečuje njihov vstop v kri. Zdrav obrok solate tako ne bo imel učinka, če boš kasneje spil pivo.

Brez alkohola bo spanec boljši

Gre za vprašanje kakovosti proti količini. Vsi se zavedamo, da po noči pitja spimo dlje, a po ugotovitvah znanstvenikov alkohol zmanjša čas, ki ga prespimo v globokem spancu. Ta pa je ključen za kakovosten spanec. Po noči pitja več časa preživimo v fazi spanca, kjer sanjamo in so možgani aktivni, kar telesu ne pomaga pri polnjenju z novo energijo.

Speča ženska v postelji.
Spanec bo bolj kakovosten.

Težave s hidracijo bodo izginile

Alkohol je diuretik, kar pomeni, da vpliva na ledvice in iz tega izhaja razlaga, zakaj po alkoholni pijači redno obiskujemo stranišče. Diuretiki povzročajo pospešeno izločanje seča. Ker prihaja do izločanja, ki ni enakomerno zaužiti tekočini, smo naslednje jutro vedno dehidrirani.

Manj težav z jetri

Bolezni jeter so pri velikem uživanju alkohola pričakovane, na misel takoj pride ciroza jeter. Jetra so ključna pri razgradnji alkohola. Ob razgradnji se v njih začnejo nabirati maščobe. Prevelika količina maščob posledično vodi v druge bolezni jeter. V primeru, da le dva tedna ne piješ, se jetra lahko že deloma pozdravijo. Najboljša rešitev je seveda, da sploh ne piješ.

Boljša koža

Dehidracija, ki je redna posledica alkohola, vpliva na kožo, saj ta postane suha. To vodi v ostale težave s kožo. Alkohol poleg tega uničuje kolagen v koži, ki skrbi za trdnost in strukturo kože, to pa pomeni več gub in starejši videz.

Pomanjšan vnos sladkorja

Alkoholne pijače med drugim vsebujejo velike količine sladkorja, ki lahko dolgoročno povzroči sladkorno bolezen in težave z zobmi. Kot primer rum kola vsebuje kar sedem žličk sladkorja. Zato z opustitvijo alkohola zmanjšamo količino sladkorja.

Steklenica in kozarec ruma.
Rum, mešan s kolo, vsebuje kar sedem žlic sladkorja.

Boljše spolno življenje

Alkohol pri spolnem življenju velja za dvorezen meč. Res je, da izboljša libido, a zaradi vpliva na živčni sistem poslabša zmožnost vzburjenja pri obeh spolih. Poleg tega lahko pri moških povzroči težave z erekcijo.

Manjši pritisk (na srce)

Med organi, ki jih prizadene alkohol, je tudi srce. Zviša krvni tlak, kar lahko povzroči težave s srcem. Tu v igro ponovno pride visoka kaloričnost alkohola, ki tako povečuje holesterol v krvi. To pomeni, da lahko pride do srčnega infarkta zaradi zamašene arterije.

Izboljšan imunski sistem

Imunski sistem v boju proti različnim boleznim igra ključno vlogo. V eni raziskavi so ugotovili, da je naš imunski sistem po noči pitja zelo šibek in zato smo v nevarnosti, da naslednje dni zbolimo. Vsakič, ko zaužiješ veliko količino alkohola, tako tvegaš, da boš v naslednjih dneh zbolel.

Možnosti za raka se zmanjšajo

Alkohol je potrjeno povezan z razvojem različnih tipov raka, med njimi tudi rakom na dojkah, rakom črevesja in rakom na jetrih. Alkohol se namreč v telesu ob razgradnji razgradi tudi v molekulo, ki v naših celicah povzroči mutacije, ki lahko postanejo rakave. Tveganje je toliko večje, če poleg alkohola tudi kadimo in imamo slabe prehranjevalne navade.

Počutil se boš bolje

Vinjen moški s steklenico.
Konec bo težav z mački in izgubo spomina.

Alkohol vpliva tudi na naše duševno zdravje. Ob pitju izboljša naše počutje, a dolgoročno povzroča depresijo in anksioznost. Odvisnost od alkohola je v veliki meri povezana z depresijo. V raziskavi iz leta 2012 so ugotovili, da je kar 64 % izmed vprašanih odvisnikov bilo depresivnih. V eni od raziskav so ugotovili tudi, da alkohol zmanjša nivo serotonina v možganih. Serotonin igra ključno vlogo v reguliranju našega počutja.

Boljši spomin

Po noči pitja se mnogi ne spomnijo prejšnje noči, a posledice so lahko še hujše, saj alkohol vpliva na hipokampus, ki je v možganih zadolžen za ustvarjanje in shranjevanje spominov. To pomeni, da tudi v dnevih, ko ne boš pil, spomin ne bo deloval, kot bi moral.

Prejšnji članekNajbolj pogosti tatuji
Naslednji članekMajhno stanovanje? Rešitev je v pametni uporabi prostora!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.