Prehrana po popolni gastrektomiji

Stomach issues medical concept. Photo of female doctor, empty space.
Foto: mi-viri iz iStock

Gastrektomija je trenutno edini način zdravljenja raka želodca, četrte najpogostejše oblike raka na svetu, ki se največkrat pojavi med 30. in 70. letom starosti, pogosteje pri moških. Takšna operacija popolnoma spremeni način delovanja prebavil, to pa vpliva na kakovost bolnikovega življenja in tudi življenja njegovih svojcev. Najbolj je pomembno, da skrbi za pravilen ritem in način prehranjevanja, saj njegovo prehransko stanje vpliva na prognozo bolezni.

Želodec je organ za sprejemanje hrane. Po odstranitvi dela ali celotnega želodca se ta ‘sprejemni prostor’ zmanjša ali pa ga, še huje, sploh ni več. Hranilna vsebina tako prehaja iz požiralnika direktno v tanko črevo, ki pa ni zmožno sprejeti iste količine hrane kot jo lahko sprejme želodec. Tako stanje v organizmu ne bo zmanjšalo procesa prebave, lahko pa privede do zmanjšanega apetita in pojava občutka napihnjenosti. Pa vendar: bolnik ima enake ali še večje energetske potrebe kot jih je imel pred boleznijo in operacijo, kar posledično lahko privede do hujšanja in podhranjenosti ter do kaheksije.

Samo zdravljenje raka je prav tako povezano z izgubo telesne mase, ker lahko neposredno vpliva na vnos hrane. Pogosti neželeni učinki radioterapije in kemoterapije so slabost, bruhanje, bolečina, driska in mukozitis.

Težave, ki nastanejo zaradi odstranitve želodca, se imenujejo ‘dumping sindrom’ in so lahko zgodnje ali pozne. Zgodnje nastanejo že nekaj minut po zaužitju hrane in se kažejo kot občutek utrujenosti, slabosti, omedlevice,  hladnega potenja in razbijanja srca. Značilni so tudi trebušni krči, driska ter neprijeten občutek polnosti v trebuhu. Vzrok za zgodnji dumping sindrom je hiter prehod hiperosmolarne vsebine v tanko črevo, kar povzroči razširitev črevesne stene in krčenje krvnih žil, to pa izzove avtonomne reflekse. Pozni sindrom se javlja od 90 do 120 minut po obroku. Znaki so vrtoglavica, slabost, anksioznost, razbijanje srca, potenje in redko sinkopa. Vzrok tega je hitra absorbcija večje količine glukoze iz črevesja v kri. Posledično pride do obilnega izločanja inzulina iz beta celic, povzročenega z visoko koncentracijo glukoze in enterohormonov, ki se izločajo iz črevesne sluznice.

Kako izboljšati situacijo? Dobra hrana!

Da bi se izognili takšnim pojavom, morajo bolniki po gastrektomiji imeti poseben način prehranjevanja. Z zgodnjo in ustrezno prehransko podporo, bolnik lažje ohranja telesno težo. Prehrana mora biti energijsko in hranilno zadostna, obroki morajo biti manjši in pogosti (od 6-8 v dnevu). Uživanje trde hrane in tekočin mora biti ločeno, hkrati pa morajo bolniki paziti da pijejo dovolj tekočine v enem dnevu (najmanj 1,5l), ta naj bi vsebovala malo sladkorjev. Bolniki morajo hrano uživati počasi in sede, ter jo dobro prežvečiti. Hrana mora biti bogata s prehranskimi vlakninami, mehka in prebavljiva. Sadje in zelenjava morata biti dobro prekuhana. Bolniki morajo omejiti uživanje koncentriranih sladkorjev kot so piškoti, sladkarije, zgoščeni sirupi, med, marmelada, želeji, sladke pijače, pa tudi mleka in mlečnih izdelkov. Vsak obrok naj vsebuje jajca, belo meso, oreške in stročnice.

Kot študentka medicine in bodoča zdravnica se zavedam, kako pomembno je pravilno in pravočasno ukrepanje. Zelo pomembno je tudi, da se bolnik sooči s svojim stanjem. Vsaka bolezen ima svoje breme: za rak želodca je značilno, da čeprav nastaja postopno in tiho, edini način njegovega zdravljenja – gastrektomija – v enem dnevu popolnoma spremeni življenje osebe. Vse navade, ki jih je imel prej, vse kar je rad počel, je spremenjeno, a vendar to ne pomeni, da si bolnik ne more postaviti nove in drugačne cilje v življenju. Navsezadnje želodec ni merilo sreče, večina ljudi ga ima, pa mnogi niso srečni. Tudi majhni in pogosti obroki z družino, iskanje različnih diet, ki bolniku ustrezajo, spoznavanje zdrave hrane, ki jo prej ni imel priložnosti uživati, so lahko po določenem času, čeprav se takoj po operaciji to zdi nemogoče, zelo lepi trenutki, vredni življenja. Seveda, za vse to je potrebno veliko časa, ogromno volje, družinska podpora in kar je najbolj pomembno – zdravnik, ki bo pravočasno prepoznal bolnikove težave in skrbno načrtoval prehransko podporo.

Alta Bajrić,

Ekipa Gaster Felix

(katera vam v letu 2018 želi obilo dobre družbe, prijetnih izletov, čim več novega znanja in seveda – v ustih topeče se zdrave hrane!)

Gaster Felix Instagram

Gaster Felix Facebook

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.